Quantcast
Channel: Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...
Viewing all 47135 articles
Browse latest View live

Här behöver man minsann inte lämna allfartsvägarna för att fånga fisk


Göte Borgströms stiftelse stöttar forskning om tiaminbrist

$
0
0

Foto: Bengt Olsson / Nu ska tiaminbrist undersökas hos skrubba utanför Mörrumsån.
Forskare på Stockholms universitet tilldelas i år 237 000 kr till ett forskningsprojekt om tiaminbrist hos fisk utanför Mörrumsån.
Projektet är ett fortsättningsprojekt på tidigare studier av tiaminbrist i ekosystemet. Nya forskningsrön inom området tiaminbrist kommer även snart att presenteras av Stockholms universitet.
Tiaminbrist (vitamin B1) har i cykler drabbat lax och havsöring i Mörrumsån. Detta är väl belagt i tidigare studier. I den forskning som nu beviljats medel ska man gå vidare och undersöka tiaminbrist hos skrubba (Platichthys flesus) i området utanför Mörrumsån. Arbetet kommer att utföras i nära samarbete med Mörrums kronolaxfiske i Mörrum.
Göte Borgströms stiftelse för fiske- och vattenvård har till ändamål att främja vetenskaplig forskning i Sveriges vatten och fiskbestånd med hänsyn till natur, fiskevård och sportfiske. Sportfiskarna administrerar de årliga ansökningarna till fonden.
Läs en pressrelease om utdelningen av medel från Göte Borgströms stiftelse här.
Read more


Läs mer...

Rapala UR Evo 155 + förlängare, eller Mora Ice pro 150

$
0
0
Rapala UR Evo 155 + förlängare, eller Mora Ice pro 150

Som rubriken lyder. Ska ha borren till bland annat fjällfiske då isarna kan vara dryga metern. Smidigt med Moran att man kan dra ut handtaget efter hur tjock isen är. Vilken skulle ni föredra? :oj:

Mvh/Adam

Spätta - Sundet!

$
0
0
Jag, Adam och Elias körde ett 24-timmars fiske i sundet för en dryg vecka sedan.


Ett trevligt pass i ok förhållanden.


Spöna var böjda mest hela tiden men det var inte riktigt den storleken som vi hade hoppats på.





Det blev långa satsningar per plats vilket alla tre gillar men trots att vi flyttade oss från skrubba till spätta till kolja till rötsimpa så uteblev drömfiskarna.




Men så var det de där med en vacker solnedgång...






Några hyggliga rötsimpor kom upp under mörkerfisket men inte heller detta gav drömfisken.




Nej det var matfisk som blev resultatet av denna tur, inte helt fel då jag kunde bjuda Linda på spätta när jag kom hem medan Adam bjöd familjen på torskrygg.






Totalt:


Adam 20 torsk 3,8kg, 2,5kg, 1,0kg, 0,5kg, 1 rötsimpa 0,25kg, 36 sns 0,3kg, 0,3kg, 20 vit, 2 skr 0,3kg, 4 röda 0,5kg, 0,5kg,


Hasse 43 sns, 14 vit, 1 to 0,5kg, 2 röt 0,2kg, 5 röda 0,75kg, 0,5kg, 3 skr 0,5kg.


Poängen blir:


Adam 356p
Hasse 263p


/Hasse



Läs mer...

(Detta inlägg har postats automatiskt)

Fladen Fishing Wardbird Classic Kombo.

$
0
0
Jag var och letade julklappar på Dollar Store av alla ställen och det var en upplevelse kan jag säga, men jag kom ut med en fin leksak till ett riktigt bra pris och jag ska recensera den för er.



Det handlar om Fladens Wardbird fiskeset som kostar 500 kronor för rulle och spö. Spöt är 9 fot och har en kastvikt mellan 15 och 40 gram, alltså fint för det mesta typ Abborre, Gädda, men även fina grejer för kustens Öringar och Näbbisar.....Vi börjar med spöet...

Bra färg i Umbra, den brungröna färgen är matt, som jag personligen gillar, texten är som vanligt flashig, men så är det. Artikelnumret är 12-34270 om du vill beställa detta kit eller bara spöet.

Spöet har en keeperring och svarta lindningar med lite silver, snyggt och prydligt, men inget ut över det vanliga, men det är snyggt.

Holken är av över/under typen och det finns lite förstärkningslindningar och passformen är väldigt bra och inget glapp, som kan förkomma på en del av marknadens billigare spö.

Spöet har 6 stycken ringar + tippring med siliconekarbid inlägg och klara alltså både mono och braid vilket är bra med tanke på gäddfiske, braids är att föredra, bättre kontakt och dina krokar får fäste i gäddans hårda käft vid mothugg.



Ändbutt i metall och gummi, väldig fin kork på det 53 cm långa handtaget och rullfästet är av fujityp som håller rullen i ett fast grepp.

Rullen i detta set är en Fladen Fission KX 4400, den är bakbromsad och har en super fin och skön gång. Jag vet inte något om antalet kullager, men jag har ägt rullar i 4000 storlek som har kostat mellan 1000-1500 kronor och gången har varit sämre!

Färgen är lite silver, svart och sen samma färg som spöet, dock i metallic matt färg, vändbar enkelvev med bra vevknopp i gummi som ger ett bra grepp i alla väder. Superfin broms som du lätt ställer in under fisket.

Rullen tar 175 meter 0,30 mm, 130 meter 0,35 mm eller 100 meter 0,40 mm monolina och tryckknappsspolen är lätt att använda vid eventuella trassel. Linuppläggningen är bra som du ser här, visst det finns bättre, men det duger bra. Jag hade önskat att det fanns en extra spole till denna fina rulle, men man får inte allt för den ringa summan.
Spöet kastar väldigt bra, jag har inte använd det mera än några minuter under dagen och det kastar längre och bättre än man räknar med och du får se upp längs dina vatten. Jag rekommenderar verkligen detta set för alla och jag är övertygad om att många blir glada på julafton om detta paket ligger under granen till någon av barnen, ungdomen och även den garvade fiskaren, han blir inte besviken.
Foto: Gunnel Wäneskog. Text: Hunden själv!

Läs mer...

(Detta inlägg har postats automatiskt)

Första passet - Drömfisk

$
0
0
I bilen på vägen hem från Liska Kayak Fishing Open så pratade Lali och jag om årets höstfiske och den kommande ismete säsongen. Höstfisket har inte riktigt kommit igång nu i år då vatten ståndet varit konstant sjukt lågt, och vi vill ha mycket och stigande vatten i vikarna på senhösten för att det skall kännas riktigt hett.
Då dagarna med minusgrader kommit oftare och oftare denna höst så börjar man inse att isen kommer troligen att lägga sig mycket tidigare i år än senaste året, vilket kommer att sätta lock på hela spinnfisket innan det ens börjat. Lite surt då det lämnade så sjukt mycket ogjort, och spinnfisket har för mig fått en rejäl nytändning det senaste året. Ismetet har varit favoritmetod i många år, men just nu så ligger det ändå på andra plats efter senhöst spinnfisket.

"..enda året jag har ismetat i november har jag lyckats dra en tia från isen, november 2010 .."

Med de nämda orden från Lali i tankarna så kändes det som att det kom en ny energi att sadla om från höstfisket till vinterfisket och att köra de kommande inplanerade passen istället från isen, än att söka ihjäl sig för att hitta luckor med öppet vatten, och hitta en isfri ramp ännu till.

En kväll då jag kollade arbetslistan för att se vilka dagar jag hade ledigt veckan därpå, för att köra första passet från isen, så fick jag nog nästan tungan nersvald då jag såg att jag också är ledig följande dag, frun kommer att vara på jobb och flickan inbokad vid dagmamman. Paniken var ett faktum,
inget var ställt för fiske från is ännu, mörtstugan ännu i förrådet så betesfisken fanns inte på kartan att hinna få tag i själv under en natt .... !!
Jag minns att jag skrev något i stil med PANIK med stora bokstäver på team whatsappen och förklarade för dem min stora nöd på betesfisk.
Betesfisk förrådet gapade tomt för de flesta, men Frank lovade några små efterlämnade mörtar iallafall. Jag var påväg mot Franks när Julia (Lalis fru) ringde och frågade ifall det passar att vi kommer dit en stund ikväll så får Lenni och Novalie leka av sig en stund. Visst, det passade bra så skulle jag i lugn och ro själv kunna hämta mörtarna och hinna snacka av mig om morgondagens fiske en stund.
Det blev så att jag satte mig ner på en kaffe istället då Lali var hemma, och efter en stund så gick vi ut i garaget för att syna frysboxen ifall det fanns något i betesväg.
Det visade sig att det längst ner så låg det kvar några riktigt stora mörtar och braxar, så stora så man nästan tror att de är för stora att använda, men varför inte testa.
Sen körde jag hem och sadlade om alla spön till ismetet, packade bilen och kom tillbaka och hämtade tjejen och tackade för både betesfisken och barnpassningen innan vi körde hem igen.

Morgonen efter så kom jag iväg, strax innan gryningen, men jag hade ändå förlorat mycket tid åt att söka upp min våg, och hamnade att köra iväg utan, när tiden tickat iväg tillräckligt för att inse att om jag skall fiska överhuvudtaget idag så blir det utan våg, hellre det än inte alls.
Planen var att fiska en skärgårdsvik. Då skärgårdsfisket är som bäst just denna årstid så var det ett lätt val, även fastän det kändes lite som en chansning med stället jag valde, då jag inte fiskat just där under hösten tidigare. Men jag tänkte att det kommer att ge en mängd med fisk iallafall och kul att komma igång bra på första passet, än att börja ismete med att vänta ut några pass innan första hugget.

Väl framme så såg jag nog ganska tidigt att isen i skärgården hade försämrats betydligt igen eftersom
vatten nivån stigit kraftigt det senaste dygnet. Första försöket att komma ut misslyckades, och jag fick vända om efter att gått genom isen några meter ut. Även det andra försöket. Jag tänkte att på ett djupare ställe så kan ju inte isen ha tryckt upp lika mycket som på det grunda området jag först provade. Men isen brast igen, och då blev det en ofrivillig simtur istället då jag inte bottnade som på det grunda vattnet. Ingen fara då man använder flytkläder , men rejält blöt utanpå blir man iallafall.







Efter två misslyckade försök så var det nog dags att tänka om lite ...
Jag lastade tillbaka i bilen och styrde norrut.

Man skulle tro att man i det här laget blivit bitter, men när jag öppnade termosen, kände doften av nykokt lemmelkaffe kryddat med kardemumma för att få till ett riktigt ismetekaffe á la christmas delux och jag kände en svag mörtdoft mellan kaffe slurparna samtidigt som ismete viporna dansade vilt i baksätet. Då kom den välbekanta ismete känslan smygande , jag njöt faktiskt totalt.








Jag hade inte siktet på någon specifik sjö riktigt skarpt heller, jag tillät mig välja helt spontant under färden, och magkänslan den dagen visade sig fungera riktigt bra faktiskt.
Den sjö jag slutligen valde hade jag inte kunnat fiska i på tre år då terrängen inte varit den bästa, men jag har tappat en gris där så revansch suget har alltid funnits under skinnet.


Det började lite osannolikt bra också, redan då jag släppte ner mörten i första hålet och skulle spänna upp linan mot vippan så kände jag att det tog emot ... jag höll linan försiktigt mellan tummen och pekfingret och lyfte lite då jag kände att fisken svängde och simmade iväg.
Jag lät henne simma några meter och innan jag smackade till med årets första mothugg från isen.
Det svarade bra och efter en kort drill kunde jag lyfta upp en fin gädda på 82cm.
Kan nämna att isen här var 18cm, jämn kärnis.


Liten vacker gädda efter 10 sekunder på isen ! 82cm.

Jag tänkte att inte behöver man fiska skärgård för att ha rally :) då känslan för dan just nu var
att det kommer att bli sniprally tills betesfisken är slut. Men nej nej, 4 timmar senare efter två regnväder och maten och kaffet var slut för länge sen så hade jag inte haft ett ända fäll till.
Vackert så, riktigt grisväder! Jag hade varje timme gjort ett "väck varv" eller vad man skall kalla det, man går och rycker i linorna för att liva upp de döda betesfiskarna, men utan resultat, och det började skymma och tiden rann iväg. Då gjorde jag så att jag lyfte upp alla beten precis under iskanten, med hopp om att de stora skulle stiga och börja jaga i skymningen, och då ser de fint serverade beten. För om betesfisken nu ligger på botten så kommer de troligtvis att missa dem.

Jag väntade till absolut sista minuten av vad jag hade, innan det skulle vara fullfart för att hämta barnet för kvällen och hamna och bryta för dagen. Då jag accepterat att jag väntat för gäves och jag tagit upp första spöet .. då kommer fället! Ja det är mycket som nästan blir saga istället för verklighet de kommande minutrarna.
Jag får för första gången, och då är detta min 7:de ismete säsong, drilla en fisk genom glasklar is, lite som att stå ovanför att akvarium fiska, och får se en enorm fisk dansa under mina fötter innan jag till slut full av adrenalin, kan landa henne och konstatera att detta som ligger här är kanske den största gädda jag någonsin fångat.
Att hon dessutom är grisigt grov, 51-52 cm runt buken, perfekt i skick från topp till tå och sträcker sig till 113cm på måttbandet, revanschen på den tappade grisen ...
Min första tia!
Glädjen och värmen i kroppen kommer vällandes .. ja det jag väntat på så länge, har äntligen hänt!
Jag var så sjukt glad, oavsett vad hon exakt väger så var det en så stor vinst, en drömfisk, en livsfisk .. ett stort delmål var äntligen iland!


113cm och 51cm i omkrets så ligger enligt tabell på 10.88 kg.

Kan nämnas att ifall ni som jag detta pass inte skulle ha vågen med, eller att vågen dött utan förvarning så finns det bra tabeller eller kalkylatorer på nätet så ta längd och omkrets så kommer ni att få nästan exakt vikt. Det är helt onödigt att ha ihjäl en fisk bara för att väga exakta vikten, då hon värmer mest i efterhand då man vet att hon simmat vidare och inte är ett gram mindre värd fastän man inte sett den exakta vikten på displayn.
Möjligheten att fånga henne igen för vägning finns ju också .. vilket är mitt projekt denna vinter.
Hoppas jag kan visa upp henne igen och då vägd med egen våg, men ännu tre pass senare så har hon inte låtit sig luras igen ! :)
Men god tur och några skopor öde och ett mått av slump, så lär vi synas igen. Denna gång krävde det två simturer som tvingade mig tänka om, lite för stor betesfisk som blivit kvarglömd, revansch sug, en omärkt extra ledig dag .. så styrdes våra vägar ihop!

The Golden Pig:


Vi har en intern tävling innom teamet om vem som fångar största gäddan under året.
I år så tog som bekant Frank hem "the golden pig" pokalen med sin Norrlands gris på 12900g 118cm och 54cm omkrets. Vandringspokalen har följt med i 4 år nu och byter sin ägare på vår julfest.
När det var dags för pokalutdelningen så fick jag också överraskande nog komma upp och ta emot ett pris, vissa fiskar betyder mer än andra, och min första tia har också hela teamet väntat på, och nu efter 8 års letande så har också jag stigit in i plussar rummet ! Stort tack för den pojkar, en riktigt grym keps från lemmelkaffe som kommer att hänga med ut på många pass framöver.




Vinterkeps med öronlappar från lemmelkaffe.





The golden pig. 12900g 118cm/54cm.




Tack för att otroligt år igen med er. Ut och njut. Skitfiske och lite tur i livet.


: Björn Snellman



Läs mer...

(Detta inlägg har postats automatiskt)

Sjö eller ån (gäddfiske, Göteborg)

$
0
0
Hej på er.

Hade tänkt dra ut imorgon och fiske lite med kusinen men jag vet inte riktigt vart vi ska gå. Blir väl ungefär 4-5 timmar fiske hade jag tänkt.

Aldrig fiskat i ån i Göteborg, är den bra?

Om ni skulle fiska några timmar under dagen imorgon, vart skulle ni gå då för att fiska från land efter gädda/borre?


Tack på förhand :)

Någon som har Gunkis katalog 2016?

$
0
0
Gunki tog ner sin katalog för 2016 nyligen då 2017 är på G, men jag behöver 2016 katalogen :/ tänkte om någon här har den och kan maila till joakim.aberg@cgpro.se Hade varit guld!

Artikel: Gör ditt egna droppfilter v 2.0

$
0
0
Denna artikel är kopierad från min Blogg på Fiskejournalen. Ta gärna en titt för fler artiklar!


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Sent 2014 köpte jag en IBC-tank som jag ställde in i garaget, och för att slippa byta vatten i tanken så gjorde jag ett eget droppfilter som drevs av en cirkulationspump på 1500l/h. En utförlig beskrivning om projektet finner ni här. Filtret stod på under vintern 2014, våren 2015 och nu sedan i somras utan större problem. Jag hade ingen erfarenhet av filtrering innan jag satte igång projektet. All kunskap googlade jag mig till, och därför var det hela ett stort experiment som kunde gå lite hur som helst. Nu i efterhand är jag grymt nöjd och jag tycker filtret har gjort det jag byggde det för. Dock hade det sina nackdelar.

Något jag lärt mig under tiden filtret stått på är hur mycket biomassa det klarar. Alltså hur mycket mört jag kan ha i IBC-tanken utan att filtret blir överbelastat. Just nu har jag drygt 200 mört i tanken utan problem, men om jag dubblar antalet mörtar så kommer filtret pressas till max och tanken kommer sakta att fyllas med sediment som i sin tur blir en stor bakterieodling. Resultatet blir att vattnet först färgas brunt och efter ett tag, när bakterierna tagit fäste, så börjar det även lukta. Då är det hög tid att göra något åt saken innan mörtarna börjar dö. De flesta som har tank med betesfisk brukar byta vatten i det här läget. Något man som sagt inte behöver särskilt ofta med ett väl fungerande filter. Jag byter vatten drygt varannan till var tredje månad, och har ca 300 liter vatten i kontinuerligt. Det är mycket sällan en mört dör.

Mörten skapar mest sediment direkt när man släppt ner dem i tanken. De är då fulla av mat och den maten åker naturligtvis ut i tanken i form av avföring. Förutom avföringen så släpper de också en hel del slem som samlas på bottnen. Om man som jag har en ganska kraftig ruljans på gammal och ny mört i tanken så sätter man högre press på filtret. Sen spelar som sagt antalet mört en avgörande roll. Det som händer med filtret när det blir hårt belastat är att filtrets media inte kan ta hand om allt sediment och blir igentäppt. Akvariefilter exempelvis är designade så att all media är enkelt att plocka ut och rengöra. Jag designade mitt första droppfilter så att det mekaniska filtret var enkelt att byta ut, men problemet uppstod när filterpåsarna som det biologiska filtret låg i blev totalt igenslemmade. Vattnet gick till slut inte igenom alls och allt rann rakt ut i översvämningsskyddet, utan att filtreras. Resultatet blev att jag var tvungen att ta bort slangen från slangkopplingen på filtret, ta ut det och försöka rengöra det med vattenslangen. Det funkade, men det var mycket omständligt då det behövde göras ganska ofta under högsäsong. Så till slut beslöt jag mig för att göra ett nytt filter med en förbättrad design.



Den här gången valde jag en rund plasthink istället för en förvaringsbox som jag använde till det förra filtret. Plasthinken passar den här designen bättre och är dessutom billigare, men det går att använda en plastlåda. Jag började med att borra ett hål för utgången. Sedan fäste jag en stor gummipackning med sikaflex i hålet vilket gjorde det enklare för mig att täta hålet när PVC-röret var på plats. Kopplingen som utgör hela utgången gjorde jag av en enkel T-koppling och tre korta bitar PVC. Den under delen borrade jag hål i så att vattnet kommer in även om huvudöppningen blir igentäppt av sediment. Den övre delen är ett översvämningsskydd som är otroligt viktigt!! Om filtret blir igentäppt vill du inte komma ut i garaget med en totalt utpumpad IBC-tank och vatten överallt.















När utgången var klar så började jag med ingången, vilken jag valt att sätta i locket den här gången istället för på sidan. Anledningen är att jag med den här designen bara kan öppna locket för att komma åt all media, samt att jag inte behöver ta bort slangen från kopplingen för att bära ut och spola rent filtret om så behövs. Detta är den viktigaste designändringen mellan det första filtret och detta.

Ingången är en PEM T-koppling och slangen jag valde den här gången är en dammspiralslang. Fördelen med den här slangen är att den är väldigt mjuk och flexibel, vilket sugslangen jag använde till förra filtret inte är! PEM-kopplingen är riktigt smart konstruerad och den tätar med en gummibricka. Det går att plocka isär kopplingen enkelt och eftersom den är placerad i locket istället för på sidan om filtret så behövde jag inte täta hålet med sikaflex. Som ni ser skapade jag en cirkel av en bit dammspiralslang som jag borrade flera hål i och fäste på undersidan av locket, detta för att få en bra spridning på vattnet som pumpas in i filtret. Jag använde sikaflex på dammspiralrörets ändar för att hjälpa till med tätningen då PEM-kopplingen egentligen är gjord för helt släta rör.











Jag beställde lite extra filtermedia då mitt mekaniska media tagit slut. Jag använder Inte filtermedia som köps i diverse akvariebutiker då det är svindyrt. Jag köper istället ventilationsfilter på rulle och använder den grövsta filtreringen (G3). Tänk på att dessa filter är gjorda för luft, så allt annat än det grövsta är för fint för att filtrera mörtavföring. Jag använder samma biologiska media som till det förra filtret, och lägger dessa i filterpåsar som går att köpa billigt på vissa zooaffärer. Anledningen till att jag stoppar dem i påsar är för att den här typen av media flyter, och jag vill inte att de ska flyta upp över den mekaniska median. Ifall det biologiska filtret faktiskt har gjort någon nytta har jag ingen aning om, och jag vet inte något annat sätt att testa det på än att helt enkelt ta bort den median och se vad resultatet blir. Det har jag dock ingen lust till, då filtret just nu funkar som det ska.







Sist men inte minst skapade jag tre olika sektioner i filtret med hjälp av putsnät och några buntband. Längst ner är en sektion som är tom på media för att minska risken att bottnen blir igenslemmad. I mitten ligger den biologiska median och uppe på allt placerade jag tre utklippta bitar med mekanisk media. Filtret är nu väldigt enkelt att plocka isär och rengöra. Den biologiska median skall inte bytas då bakterierna tar tid att växa, men det behöver spolas av ibland, vilket inte är något problem med den här designen.















När jag gick ut till tanken i morse och skulle hämta lite mört inför dagens strapats så stoppade jag ner handen för att hämta upp termometer och kände då att det stack i handen. En märklig känsla. Jag stoppade ner handen igen och kände återigen samma skumma stickningar. Det enda i tanken just då som kunde påverka var cirkulationspumpen så jag drog ur sladden, stoppade ner handen och när stickningarna saknades så förstod jag genast att det var ström det handlade om. Mörten mådde dock fint..?

Eftersom det kändes bråttom att få igång filtret igen så väntade jag inte utan åkte till en lokal butik med ett ganska fattigt utbud. Jag hittade några cirkulationspumpar ämnade för dammar och köpte den enda 1000-litarn de hade. Jag var dessutom tvungen att köpa några extra kopplingar då munstycket inte passade slangen. Pumpen jag använt innan var en 1500-litare och jag tyckte den var perfekt för filtret jag gjorde förra gången, dock uppskattade jag att 1000 liter/timme skulle räcka. Nu i efterhand, då pumpen fått gå ett tag med det nya filtret, så tycker jag 1000 liter räcker, men är i minsta laget. Det mest negativa med pumpen jag köpte är det perforerade chassit som jag misstänker kommer bli igenslemmat och inte släppa igenom lika stora bitar sediment som min förra pump. Time will tell.

Uppmärksamma den sista bilden där jag visar vattennivån. I botten är filtret helt fritt från media vilket kommer göra att PVC-röret inte blir igenslemmat. Vattennivån går en bit ovanför den biologiska median vilket är väldigt viktigt för just den media jag valt, då den är ämnad att ligga i vattenbad.









Hur tom blir plånboken?

Cirkulationspump: 500kr
Plasthink: 130kr
Sikaflex: 100kr
PVC-delar: 110kr
Gummipackning: 25kr
Plastklipp: 12kr
4m Dammspiralslang: 136kr
PEM T-Koppling: 83kr
Putsnät: 50kr
Buntband: 25kr

Totalt: 1171kr

Det absolut dyraste är median. Den mekaniska median kostade runt 1000kr inkl frakt för 1*11 meter hos Heimbach Filtration, men så mycket mekanisk media räcker länge! Den biologiska median finns i olika typer och priset beror helt på vad du väljer. Det finns billiga och dyra varianter. Jag hade mycket media kvar ifrån förra filtret så jag använde det.

Några sista tips. Många har PMat sen jag skrev om det förra filtret, och det som folk frågar om oftast är salt. Salt är Otroligt viktigt! Jag använder 1-2dl salt per 100l vatten, så snåla inte. Använd heller inte för mycket vatten i tanken. Jag har drygt en kvarts tank, alltså 250-300 liter vatten, och kan lätt ha 2-300 mört i. För mycket vatten i tanken skapar bara problem. Det är krångligt att fånga dem och de blir också ofta mer liv (fart) i tanken vilket kan va ett problem. Man vill att mörtarna ska va så still som möjligt så de inte orsakar skador på fenor och nos. Dessutom resulterar mer vatten mindre filtrering, givetvis. Försök också att hålla rätt temperatur i tanken. Runt 6 grader är alldeles lagom. Då går mörtarna ner i tempo (hjärtslag, förbränning) vilket gör att de lever betydligt längre. I varmt vatten frodas dessutom bakterier mycket lättare än i kallt. För kallt vatten är dock inget jag rekommenderar. Om vattnet fryser så går det att lösa antingen genom att isolera runt om tanken, eller med en doppvärmare vilket jag själv använder då jag har tanken i ett kallgarage.

Jag hoppas ni uppskattat artikeln och att ni lärt er något nytt. Och sist men inte minst, skitfiske i vinter!

vart hitta pulpet?

$
0
0
till bra pris,i sverige lr utlandet spelar ingen roll.
både mittpulpet o sidopulpet.

[Bytes] Shimano Curado 301E

$
0
0
Sitter i det svåra valet om jag skall byta min Curado mot en Amba :)
Om jag byter så är jag väldigt intresserad av en
AMBASSADEUR 6501 CS PRO ROCKET
Black Edition ABU Garcia

Min Curado är inköpt på Söders sportfiske för drygt 2 månader sen då jag även köpte Strike wire 0.28 röd som sitter på rullen.

Klicka på bilden för en större version

Namn:	IMG_20161123_094951.jpg
Visningar:	23
Storlek:	581,7 KB
Id:	91312

Ni ser ju vilken som är Curadon :)

Skicka PM eller sms 073-7210102
Svarar jag inte direkt är det för att jag jobbar på ett gjuteri :)

Mvh
Classe
Bifogade miniatyrer
Klicka på bilden för en större version

Namn:	IMG_20161123_094951.jpg
Visningar:	-
Storlek:	581,7 KB
Id:	91312  

Söker betesbyggare att köpa bete av!

$
0
0
Söker en skicklig betesbyggare som kan göra tail/jerk bete till mig. Din design osv men jag vill välja färger.

Olika prisnivåer på eBay och Tradera

$
0
0
Jag brukar roa mig med att köpa begagnade rullar och då främst på eBay och Tradera. Det är tydligt hur rullarna prissätts olika på de två nämnda annonsplatserna. På Tradera ligger utropspriset för de vanliga runda Ambassadeurerna ofta så högt att de aldrig säljs. 1400 kr och uppåt. Ofta väldigt nära nypriset. På eBay säljs de ofta för halva den kostnaden. Tror säljarna på Tradera ofta överskattar marknadsvärdet rätt rejält i dagens globala samhälle. Prisläget känns generellt högre på Tradera än på eBay. Ovanliga rullar är undantaget. Det dyker då och då upp godbitar på eBay där priset faktiskt chockar en inbiten fiskare

En annan sak som förvånar mig är hur lågt ABU Mörrum SX och Calcutta XT går för på eBay. Visst har de några år på nacken men vilka rullar de är. Man får en kalasrulle för lättare beten som slår vilken modern LP rulle som helst för en 1000-lapp. SX1600 mag eller en Calcutta 50XT. Min SX1600 mag med spole från Avail kastar lätt 3 gr beten. Totalt har den rullen kostat mig 1500 kr och är mångfalt bättre än min moderna Revo Premier LP rulle för 2900kr.

Å andra sidan hittar man massor som är hutlöst överprisat på bägge platserna. Speciellt om man räknar in frakten. Beten är en sådan kategori som man ofta hittar billigare hemma i Svedala i div butiker.

[Bytes] Ambassadeur TGC 5001 UT-trim mot Shimano haspel 2500 eller 4000

$
0
0
Hej

Jag har en UT trimmad Ambassadeur TGC 5001 i mycket fint skick. Önskar byta mot en frambromsad Shimano haspel i 2500 eller 4000 storlek.

Kom med förslag.

/PM

Dexter uv rigg in på djupet…..

$
0
0
Dexter Uv shad en rigg in på djupet….
Som jag skrev om i*http://www.mittfiske.se/ senaste nummer. Så nådde jag framgång med min planering och tänk, många har frågat mig om denna rigg. Och jag har nu i detalj fotat och tänker berätta hur jag personligen gör för att min rigg ska bli precis som jag vill.
Vad andra tycker och tänker försöker jag lägga helt åtsidan vid planering av mina egna projekt då min tid på vattnet ger mig svaren. Dock har jag diskuterat vissa detaljer med duktiga fiskare.
Mina grunder är dessa :
1 Balans / viktfördelning
2 Vikt av metall jag kan skala av från min rigg och tafs = Lägre Sjunkhastighet
3 Hållbarhet / Val av material
4 Less is more! Inget krångel med flyt kulor eller flyt material varken framför eller i jiggen mm. Jag vill ha så naturlig gång det går på jiggen och detta har för mig funkat på Dexter Uv shad.
5 Långa kast hur skär jiggen vinden vid motvind etc…. trasslar den?
Detta är hur jag tänker och gör hur ni väljer att göra är upp till er.
Detta använder jag när jag gör min rigg.
1 Antes hemma gjorda shallow skruv den bästa jag testat hittils
2 Dexter uv shad i valfri färg storlek i detta fall size 250
3 Avbitartång en kraftfull sådan
4 Krok som håller för tunga gäddor och är så lätta som det går utan att tappa kraft.Urvalet är oändligt.
5 Darts wire 60 pund
6 Låshylsor 1,2 mm Darts
7 Lim Biltemas små tuber är billiga och sitter grymt bra i jiggen
8 Flour carbon 1,2 mm eller hard mono i detta fall har jag Flour carbon
9 Olika tafsar för olika ändamål då med direkt skarvning av knut till tafs eller andra alternativ går in på det längre ner.
10 Krok rings tång kan behövas och tång för att klämma ihop hylsor.
11 Sist men absolut det viktigaste är en flugbindar våg av känt märke som håller måttet.
1 Här har jag valt en fin färg för gädda i lite klarare gärna kallare vatten denna ska nu riggas.

2 Jag börjar med att knipsa av min shallow skruv till ett minimum vilket har enligt mig flera fördelar, dels blir riggen lättare men jiggen blir så naturligt mjuk det går i gången utan att styvas upp. Trots detta tappar jag inte gången på grund av det mjuka materialet.

3 Jag klipper av flera skruvar och jämför vikten på dom och väljer den lättaste här kan det skilja flera gram.Som ögat aldrig skulle upptäckt, Jag använder ett grovt material vill inte tumma på hållbarhet ens på shallow skruven. Så ja det går att få den lättare. I detta fall 0,75 gram.

4 Efter det väger jag krokarna och här finns ytterligare gram att spara, dock finns en parameter här jag anser vara ännu viktigare när det gäller gången på jiggen. Och det är balansen jag vill ha 2 st krokar som väger xakt lika jag går igenom många krokar.

5 Jag väger in 2 krokar (dock bara bild på en här) som väger exakt 2,33 gram var perfekt balans. Alltså både jämna i vikt och lättare än dom förra krokarna trots samma märke…..

6 Nu gör jag stingers båda två nedan den kortare till höger och längre till vänster.*Höger väger 2,62 gram med krok och den längre vänstra 2,65 med krok. Jag skalar av allt till ett minimum med bibehållen styrka på materialet.


7 Nu efter jag skruvat in skruven i jiggen och sedan limmat i den för att spara jiggen. Att skruva in skruven först sedan ut den fylla med lim sedan skruva in den igen vet jag att många gör. Jag anser detta är bättre för jiggen. Less is more…..
Min rigg väger totalt 6,02 gram och har en invägd balans så långt det går…..


Kapitel 2 Tafs ….
Denna aspekt är lika viktig som rigg / jigg
1 Att få bort metall är som sagt en nyckel till mitt tänk i fisket. Att skarva sin flour carbon i dessa dimensioner snyggt och hållbart är något jag inte prövat förut. Denna knut används för havsfiske efter hälleflundra och FG heter knuten sök på internet efter den.
Dock har jag INTE testat den än så hur den håller vid kast och ryck etc vet jag inte men jag kommer pröva denna knut framöver den är säkrad med lim över knuten.

2 Här kan man tydligt se 2 olika tillverkare av lås hylsor jämför vikten 0,25 kontra 1,0 gram. Jämför produkter det lönar sig.

3 Här kan ni se vikten av ett lekande och en 9 mm krok ring kontra hylsorna ovan med andra ord en hylsa med krok ring väger ungefär lika mycket *tillsammans som ett ensamt lekande..
I alla tillfällen har jag vägt och jämfört med olika produkter i samma påsar för att hitta dom lättaste artiklarna.

4 Val av betes lås har verkligen blivit ett signum i alla gäddfiske kretsar det jag personligen kommit fram till är man ska vara försiktig med att ge råd i detta område om man inte fiskar mycket i olika miljöer. Hur bra konstruktion du än har på ett betes lås så spelar det ingen roll är rå materialet dåligt från början alltså stålet så håller det inte.
Personligen använder jag spinnwall betes lås för torsk fiske, dock helst inte vid tjock tjockt gräs. Jag har läst om många som mist gäddor på resor till rugen *mm…Både guider och andra fiskare och mitt tips till den som aldrig vill chansa är använd krok ring av grym kvalitè istället för betes lås så slipper du dessa problem. Glöm inte byt ut dom ibland bara.
Lite bökigare att byta drag men å andra sidan så kan det vara en fördel att inte byta för mycket drag och tro på det man fiskar med. Här nedan är vikten på betes lås med avplockat lekande för mindre vikt.

5 Här kommer en lista med olika tafsar jag använder för olika ändamål jag räknar enbart metallens vikt då jag ej går under 1.2 mm i tafs material.
Mina tafsar är alltid 70 cm till 1 meter långa för olika syften. Men aldrig under 70 cm.
Tabell med dessa materiel
1 Låshylsor 0,25 gram
2 Lekare 0,50 gram
3 Krok ring 0,26 gram
4 Betes lås 0,44
Tafs nummer 1 elda ihop stumparna innan ni klämmer ihop lås hylsan.Linda gärna 2 – 4 varv runt FC tafsen för att jämna ut trycket mot materialet vid knut.
Denna tafs är bäst med krok ring i tjockt gräs.
Med 2 låshylsor + en krok ring i främre öglan vikt i metall 0,25+0,25+0,26 = 0,760 gram
Alternativt med betes lås 0,25+0,25+0,44= 0,940 i min värld betydligt tyngre.

Tafs 2 Denna tafs använder jag mest för enkelt byte av bete dock ej vid tjock gräs då låset kan gå upp. Jag knyter med en grinner knut fast betes låset och eldar stumpen och trycker till så det blir en platt yta som ej kan krypa ut.
0,25 + 0,44 = 0,690 gram

Tafs 3 Här med lekande och betes lås båda med grinner knut. denna tafs lämpar sig bra vid pelagiskt fiske.
0,44 + 0,50 = 0,940

Tafs 4 En lätt stark variant men en nackdel inte lika mycket frispel för krok ringen att röra sig fritt en knut med fri ögla hade varit mer lämplig men jag har ej funnit en knut jag litar på än….
0,25 + 0,26 = 0,510 gram

Kanske någon blev lite klokare av mina lösningar och mitt tänk som funkar kanon för mig.
Kanske kan det hjälpa till att nå framgång, jag rekommenderar att läsa artikeln i detta nummer:*http://www.mittfiske.se/magasin/maga...-fiske-5-2016/
Där sammanfattar jag helheten i utrustningen.*Missa inte heller filmen med jiggen och riggen


Gott nytt år och Godjul på er alla / Jonas






Läs mer...

(Detta inlägg har postats automatiskt)

Fiskefria områden ger effekt - men det tar tid

$
0
0

Foto: Markus Lundgren / Beståndet av piggvar i 8-fjordar har stor betydelse för återuppbyggnaden av fiskbestånden i området.
Nyligen hölls en informationsträff där preliminära arbetsunderlag som utvärderat Sveriges fiskefria områden presenterades. Sportfiskarna redovisar här några av de övergripande resultaten från informationsträffen.
Det var 2005 som regeringen lämnade ett uppdrag till dåvarande Fiskeriverket att införa områden med permanent fiskeförbud. Sedan områdena infördes har det pågått undersökningar med syfte att följa upp de biologiska effekterna. Nyligen hölls en informationsträff på Havs- och vattenmyndigheten (HaV), där inblandade forskare, HaV-medarbetare, berörda länsstyrelser och de organisationer, bland annat Sportfiskarna, som ingått i den referensgrupp som sattes upp i inledningen av regeringsuppdraget var inbjudna. Under informationsmötet presenterades de preliminära arbetsunderlagen. Slutrapporten från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) kommer att presenteras i mitten av december och nedanstående text representerar därför Sportfiskarnas tolkning av resultaten.
Gålö – gädda, gös och abborre
Längs ostkusten fick gösen fart under 1970-talet då den gynnades av övergödning. Bestånden peakade under 80-talet innan fisket tog fart och höll nere bestånden. 2010 infördes ett fiskefritt område i Lännåkersviken och Blista fjärd vid Gålö, i syfte att skydda framför allt det lokala beståndet av gös, men även gädda och abborre. Det fiskefria området var begränsat, med en lika stor utanförliggande buffertzon med fredning enbart under lektid. Inget yrkesfiske har skett i området, däremot ett omfattande sport- och husbehovsfiske. Området anses utgöra det viktigaste lek? och uppväxtområdet i detta skärgårdsområde.
Den biologiska utvärderingen konstaterar att det fiskefria området rent generellt har haft en positiv effekt på lekbestånden av flertalet arter, och därmed att även små fiskefria områden kan ge goda effekter för lokala bestånd. Dock antas skarv innebära ett väldigt stort predationstryck i det aktuella området, vilket kommer att presenteras i slutrapporten. En anledning till att det är så mycket skarv i området tros vara att det inte är någon båttrafik som stör, men också att det fiskefria området håller mycket fisk.
Kattegatt – ett fiskefritt område för skydd av torsk
Torskbeståndet i Kattegatt anses ha visat tydliga tecken på överfiske de senaste 25 åren och lekbiomassan har enligt forskare varit alarmerande låg sedan början av 2000-talet. Beståndet anses ha varit under biologiskt hållbara gränser sedan 2000 och i princip föreslog Internationella havsforskningsrådet (ICES) ett fiskestopp på torsken redan 2002. 2009, efter att forskare i många år fortsatt varnat för överfisket och en alltför hög fiskeridödlighet, infördes så ett fiskefritt område i Kattegatt. Området var uppdelat i ett helt respektive två delvis stängda områden. När området inrättades var det norra Europas största i sitt slag. Syftet med områdena var att skydda Kattegatts stora torskindivider som ansamlas för lek i områdena under årets första månader. Historiskt sett har det skett ett fiske där under lekperioden.
I de preliminära resultaten konstateras att de fiskefria områdena i kombination med ett reducerat fiske och selektiva redskap (hos framförallt svenska yrkesfiskare) tillsammans har gjort att man nu ser att lekbiomassan av torsk är under återhämtning. Den efterföljande socioekonomiska utvärderingen konstaterade att det verkar finnas eller åtminstone har funnits ett organiserat tjuvfiske bland danska trålare i Kattegatt.
Bottentrålningens effekter på mjukbottenfaunan i Kattegatt
Det har också varit många diskussioner kring naturvärdena i de trålskyddade områdena i Kattegatt. Utvärderingen omfattar den del av faunan som lever i och på den typ av lerbottnar som bottentrålas i Kattegatt och kan samlas med en så kallad bottenhuggare. Därför omfattas inte exempelvis större arter som sticker upp ur bottnarna, som ofta är väldigt känsliga för den direkta fysiska påverkan som bottentrålning innebär. Stora piprensare och cylinderrosor är exempel på sådana arter.
I de preliminära resultaten poängteras att produktiviteten på bottnar ibland kan öka till följd av bottentrålning beroende på att bottenfaunan kan påverkas av predation från t.ex. fisk. Om fisk trålas upp kan vissa bottenfaunaarter öka kraftigt, eftersom de inte blir uppätna av den borttrålade fisken. Utvärderingen ger flera exempel på detta men konstaterar också att många arter minskar och att sambanden är komplicerade och kan bero på lokala förändringar i näringsvävens struktur. I utvärderingen har man bland annat använt flera diversitetsindex kopplat till trålningsintensiteten. Inte alls oväntat konstaterar man i utvärderingen att det är väldigt viktigt med långsiktigt ostörda referensområden så att påverkan från bottentrålning kan studeras i jämförbara miljöer.
8-fjordar
Trots sex års fredning och reglering i fjordsystemet innanför Tjörn och Orust har man problem med återuppbyggnaden av torskbeståndet, som var målet med fredningen. En ljusglimt är att provfisken visar på att enstaka större individer finns kvar och att dessa givetvis har stor betydelse för återuppbyggnaden av fiskbestånden. Rapporten diskuterar kring hur lång tid återhämtningen tar för kraftigt överfiskade områden och bestånd, men också att påverkan från marina däggdjur och fågel måste undersökas bättre. Intressanta resultat kring skillnader mellan Skagerraks, Kattegatts och Bohusläns torskbestånd presenteras också. Undersökningarna har också visat att piggvarsbeståndet i området har en låg men relativt stabil förekomst av både ung och vuxen fisk, vilket inte är någon nyhet för de specimenfiskare som gärna söker sig just till 8-fjordar för detta fiske.
Mer info: Slutrapporten från SLU.
Read more


Läs mer...

Decemberfiske, PigFürAlle och en ny trailer.

$
0
0
Vintern börjar lägga sitt täcke över Sverige och årets öppetvattensäsong börjar nå sitt slut men att kalla det lågsäsong är verkligen inte rätt ord för att beskriva FiskeFürAlle. Som vi ödmjukt brukar säga “det finns inga avknappar på genier” så så vi är igång i full careta under årets sista månad. Vi har alla hamnat i en sjuk mängd jobb på olika håll. Mange far kors och tvärs och jobbar på sina flygpoäng, Danne kränger brillor till alla som behöver eller inte behöver och för egen del..kränger annonser till höger och vänster. Ja, det ser väl ungefär likadant ut för er också?
Otroligt roligt att få besöka Kanalgratis igen, Mange var på välbehövlig semester så jag och Danne fick hålla fanan högt när det var dags att köra ett open source avsnitt med Pig shad som skulle färgsättas. Även Matilda Leijon var på semester så det var Sara Fingal som fick hålla koll på oss virrpannor. Hon gjorde det med bravur även om det verkade som ett omöjligt uppdrag
Skönt häng och tugg – Kanalgratis studio återkommer vi gärna till, känns bekvämare för varje gång

Det var*otroligt spännande att få vara med om när det tas fram en ny unik färgsättning, genom omröstning och kunnig input från er därute. Den här gången blev det en skön vinterfärgsättning som fick smaka vatten i helgen.
PigFürAlle från StrikePro/Kanalgratis – Vi är smått ödmjukt stolta att få en egen färg på ett så legendariskt swimbait – Stort tack till er tittare

Bättre 3 glada Piggisar i handen än inga alls – *i färgen PigFürAlle

När det handlar om utrustning så är vi ju smått kära i Caesar Lures, den förälskelsen kommer aldrig gå över för oss. Micke bjuder upp och då är det ju bara till att bjuda till själv. Det är få som bjuder på sig själv med ett alter ego så som CL. Så då blir det ju som det blir och Micke om du läser det här så lova att aldrig sluta med dina galna*upptåg och sköna idéer. För dig som inte vet det så är Micke anledningen till Karma finns. Han startade det själv och drev det många år innan han lämnade vidare stafettpinnen, rättvisare hjärta är svårt att hitta.
En av de snyggaste mest dressade fiskeluvorna på marknaden – Caesar Lures egna lagerkrans passar perfekt till den svarta kavajen -lite orten över det hela

Självklart blev det en Hoodie också – huva och luva och vintern kan komma precis när den vill – kan funka på på Stureplan, synd att man är så transparent och genomskinlig, jag*bär inte upp det rosa tillräckligt kan jag känna ibland.

När vi ändå är inne på vibrationer så hann Jag och Danne med en gäddtur när det var 0,5 grader i vattnen och et var inte December ens. Vackert väder, islagda flader och en ynka sprallis på hela turen, men sjukt trevligt hade vi

Sen kände jag att jag ville göra ett test. Lika bra att var tydlig: det rekommenderas INTE till dina finare dyrare fiskeglasögon. Fina glasögon ska du gosa med och ta hand om. De skall skötas om med en fuktig putsduk. Men då jag gärna och ofta köper nytt så testar jag även genvägar för mer fisketid, och för att vara tydlig så är många glasögon känsliga för hög värme så prova inte detta hemma.
Hur som helst, jag la glajjorna*i diskmaskinen och körde eco-programmet på låg värme. Danne är ju sjukt skeptisk till detta förfarande. Och has ord har ju faktiskt lite tyngd också. Jobbar man med glasögon kanske jag borde ha lyssna när han säger “Så där tar man inte hand om sina glasögon” Men jag gjorde det ändå :-)*

Titta så rena och fina de blev. Om man som jag har sjukt utstående ögonbryn som alltid fettar ner glasen på insidan, alltid ligger i hinken utan skydd och får sjukt mycket bräckt vatten varje tur med lite kexchoklad och gulash på fingrarna så krävs det typ högtryck. Men var försiktig – funkar inte på alla bågar, glas eller glajjer.

Dessutom skall Fulan med sin 80-tals Yama Autolube på vinterservice i Västerås, och då behövdes en ny 80-trailer. Det blev en TIKI-triler från Kallhälls Marina. Den kostade lika mycket som Båten men det var det värt. Det var ett tips från Danne som köpte en i somras och Rille som har två. 750 kg obromsat upp till 5,5 meter. Mange har kört sin till Gulan i säkert 7-8 år nu. Inkapslade nav och baklyktor som sitter högt och stänkskärmar man kan stå på, ni skall bara dubbdäcken på så är man mobil med eget ekipage – en ny era är inledd. Jävlars vilken lyx det är med en ny kärra, min första egna kärra – unbelivable – kan dock bli svårt med dubbla p-platser i Vasastan efter jobbet:(

CL Luvan passar inte bara på Stureplan. Här är det*“fälttäst”,*Borrejakt med Rille och nytvättade glasögon. Inte bara för att solen skiner utan även som skydd för de utsatta ögonen. Inte en tur utan glasögon

Rille ringde och frågade om jag ville med på en tur, och självklart, aborre är ju inte min huvudfisk men en tur på sjön*är ju alltid grymt, speciellt i en riktigt fin släde som den här. Quintrex 390 fullt utrustad. Helt i min smak, en båt som gör att du kommer extremt nära ytan och får direktkontakt. Här funkar Rilles Tiki-trailer väldigt bra.

Det blev några fina matfiskar, jag fick låna ett sjukt skönt Shimano speedmaster tror jag det var – funkade ju fint. BEr om ursäkt om det bryter mot alla regler om man tar upp några borrar, självklart så gäller C&R på större exemplar.

Sen gick det en vecka så var det ett pling i telefonen på fredagskvällen “Läge för en tur imorgon” från Rille, självklart!! Efter 2 tunga veckor så finns det få grejjer, som rensar skallen som en tur på vattnet.
Första stället bjuder på isramp, så det var bara att åka till nästa som var perfekt – nåja man får inte vara kräsen när man är i Stockholmstrakten. Det blev inget nytt borrefiske då det var is på den tilltänkta patsen – det fick bli jakten på julgäddan istället.

Lite pelagiskt gäddfiske är en utmaning i December – klart ensammast i skärgården – bra smak på Mössan Rille!

Bara att svinga på så håller man värmen

Fint som snus även om det är svårt att komma till på de grundare ställena

Bara att njuta när Snön kommer farande över fjärden, var det årets sista pass?

Som sagt, det är nu snart mest vapenvård som gäller 2 veckor före julafton. Serva båt, serva rullar, rensa beteshinkarna, planera fiskehelger, fiskekrysnningen, sportfiskemässan – FiskeFürAlle håller tempot uppe året om.
Det är en skön stund som kommer framöver, hänga framför Youtube, få fiskeabstinens. Isläggning och islossning. Planera nya projekt och teman inför 2017.
Skitfiske på er och glöm inte att vässa krokarna
Peter
Ps. följ gärna oss på våra olika kanaler för att hålla dig uppdaterad

Direktlänk Facebook hittar du*här
Direktlänk Youtube hittar du*här
På Instagram hittar du oss under fiskefuralle Ds.

Filed under: Inspiration Tagged: aborrfiske, fiskeglasögon, gäddfiske, kanalagratis, karusell, Piggshad, quintrex 390

Läs mer...

(Detta inlägg har postats automatiskt)

[Fiskesnack] Bft roots 7,9 och shimano curado 301dsv

$
0
0
Fint spö, i det närmaste nytt. Använt 2,5 dagar i rügen endast.

7,9' -170gram 2 delat.

Och shimano curado 301dsv vänstervev. Mkt bra skick! Perfekt gäddrulle! Sitter strikewire predator x8 på den.

2100:- som paketpris, eller bara spö för 900:- och rullen för 1400:-

Skicka ett sms till 0763455321 om du är intresserad så kan jag skicka bilder där.

Kan skickas, köparen betalar frakten. Annars finns grejerna för avhämtning i smedjebacken

Mvh/fredrik

Städ för max 500kr

$
0
0
Hej, jag går i tankarna på ett nytt flugbindningsstäd modell lågbudget.
Jag binder torrflugor ner till #16 och streamers upp till storlek #4 ungefär. Finns det några välfungerande billiga städ? Vore bra om det var vändbart, men inget måste.

Hur fungerar tex ett Super AA vise?

Vänligen / Henrik

Ny art på ligan! Störd i Danmark!

$
0
0
Behövde lite semester efter en intensiv period så stack iväg till danmark för att ladda batterierna med bland annat fiske. Återvände till sjön vi var i förra året. Hade hoppats på att plocka några av de återstående störarterna som fanns i dammen, sibirisk stör och vit stör.

Redan på första kastet small det till, ett litet försiktigt napp och jag gjorde mothugg, kompakt tyngd. Störarna är ofta ganska lugna i början för att sedan göra några långsamma urstarka rusningar mitt i fighten och detta var inget undantag.

Det visade sig vara bingo på första kastet, den efterlängtade vita stören (Acipenser transmontanus) var ett faktum. Längden var 153 cm och vikten 10 kg. De resterande 6 timmarna resulterade i ett ynka litet napp och kanske något mer som jag bommade då agnet var borta.




Fisken visar sig vara en art som Patrik saknar i vit stör.


Glädjen går inte att ta miste på!

Verkar ha varit ganska segt fiske då det inte kom upp många störar vad jag såg.


Ny art på ligan alltså, Vit stör.


540 poäng till Patrik för ligans första stör, detta gör att Marcus och Andy nog blir lite svettiga iaf?


/Hasse


Läs mer...

(Detta inlägg har postats automatiskt)
Viewing all 47135 articles
Browse latest View live