Quantcast
Channel: Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...
Viewing all 47135 articles
Browse latest View live

Utveckling och förändringar i sportfisket inom de sociala medierna

$
0
0
Runt sportfisket pågår det en ständig utveckling som visar sig både inom själva fisket men även utanför. I detta inlägg kommer jag skriva om det som sker runt om fisket i sociala medier, på nätet och Facebook mm. Jag är absolut inte ute efter att hänga ut enskilda företag eller personer så därför har jag inte valt att ta upp några enskilda konkreta exempel. Detta är endast mina egna ord och funderingar vilket kan vara värt att påpeka...


Minskat intresse kring bloggar
Vid det här laget med mina åtta år som bloggare får jag väl räkna in mig i skaran bland de mer erfarna i branschen. Jag startade upp min blogg 2009 och under de första två, tre åren växte antalet sportfiskebloggar markant. Det var inne att blogga helt enkelt. Sedan stannade det upp nått år innan nedgången började och idag känns det som att antalet sportfiskebloggar minskat en hel del. Kollar jag på de populäraste bloggarna som jag följde i starten har många försvunnit och andra har legat på is under längre tid. Några nya intressanta har tillkommit men tillskotten tycker jag har varit färre än de som försvunnit. Sedan skall jag villigt erkänna att jag inte längre har lika bra koll som jag hade i början, men jag försöker ändå följa med så mycket som möjligt.


Nya trender, Facebook grupper, Instagram, filmklipp
Tiderna förändras helt enkelt, nya trender kommer och går. Man kan se att Facebook med alla typer av sportfiskegrupper växt något enormt liksom Instagram. Vi ser även mer och mer fiskeklipp i form av filmer eller s.k. Vloggar. Sportfiskeforum på nätet besöks fortfarande flitigt av vissa men tycker ändå man kan skönja en viss nedgång här. Lokala fisketeam med egna hemsidor tycker jag har minskat medan det istället blivit allt vanligare med fisketeam kopplade till olika redskapsmärken eller fiskebutiker. Känslan är att sportfisket idag är mera kommersiell än det någonsin varit.


Redskapsbranschen styr sportfisket mer och mer vilket kan få negativa konsekvenser
En fara jag ser i utvecklingen är att det blivit allt svårare att hitta information som känns helt trovärdig och som man kan lita på fullt ut. Jag tänker då främst på alla de "märkesteam" som numera finns. Nu ingår jag ju själv i ett team och det är kanske just därför jag funderat lite extra hur baksidan skulle kunna se ut. I mitt fall är det enkelt då jag/vi inte är bundna till att endast promota ett eller några få märken. Det är inte heller någon som bestämmer hur eller vad jag skall skriva om utan det är helt upp till mig själv. Jag har väldigt svårt att se mig fiska för ett team där man bara får skriva om/ publicera bilder med beten/prylar från endast ett eller ett fåtal utvalda märken. Om jag nu skulle göra detta så tycker jag bloggen förlorar en stor del av sin identitet, mening, underhållning och även trovärdighet. Finns flera exempel på duktiga fiskare som är offer i "redskapsbranschen" och visst de gör säkert ett bra jobb, men deras jobb är ju att just fiska för ett visst märke. Med all säkerhet fiskar flera av dessa med andra beten/utrustning än det märke man är uppbunden till men då gör man nog bäst i att göra det i de tysta.


Någonstans vill jag tro att alla är ärliga men genom livet har man många gånger blivit besviken när man märkt att så inte är fallet. Finns de som gör allt för att synas och komma upp sig i karriären. Dessa känner förmodligen en viss press att leverera. Och hur levererar man bäst? Jo i detta fall främst genom stora fiskar i kombination med häftiga bilder. Blir pressen för stor eller viljan att synas är det lätt att vi människor tummar på ärligheten och vad som är riktigt och sant. Gör man detta så kan det få en rad konsekvenser. Bilder ändras så att fiskarna ser större ut än vad dom är och man kanske höftar till vikten. Det kan även vara så att man ändrar beten eller metoder i syfte att det skall passa in i teamets mall eller i ens egen för att få bästa tänkbara publicitet. Ett annat exempel kan vara att tillverkaren vill pusha fram ett visst bete, spö eller annat. Man testar sedan detta men märker vissa brister som man inte gillar. Hur gör man då? Skriver man exakt vad man tycker eller skriver man det man tror att tillverkaren vill höra? Eller skriver man inte alls? Nu har jag ingen större inblick i hur reglerna ser ut i alla redskapsteam men min känsla är att redskapsbranscherna styr mycket av fisket i dag och det känns lite tråkigt på nått sätt.


Man kan även skönja ett liknande mönster från en annan bransch nämligen sportfiskeentreprenörerna. Min känsla är att det här förekommer en hel del fiffel och båg vad det gäller allt från hur bra fisket är i olika området till fiskarnas storlek.


"Generellt sett känns det som att informationsflödet vi matas av bara blir större och större medan sanningshalten och trovärdigheten i innehållet blir allt sämre. Internet har på nått sätt blivit en slags boxningsring där alla aktörer kastas in och slåss om uppmärksamheten. Det gäller att sticka ut och visa fram fötterna, kosta vad det vill."


Lite om hur jag själv tänker
Ni som följer mina bloggar och läser det jag skriver vet nog vid det här laget min inställning till sportfisket och hur jag ser på saker och ting. Samhället speglar väl dagens sportfiske till viss del och de är många gånger fel personer/saker som får uppmärksamhet i mina ögon. Jag har sett en hel del bilder/ filmklipp som fått rejäl spridning och likes där alkohol, vårdslös båtkörning eller annat som i mina ögon inte har nått med sportfiske att göra förekommer. Tråkig trend att man nästan måste sticka ut på ett negativt och dåligt sätt för att få publicitet och vad blir man för förebild till de yngre kommande generationerna. Jag reagerar även hur debatterna kan se ut i de olika Facebook grupperna. Ovårdat språk, brist på respekt och man hänger ut fiskare som råkar ha en avvikande åsikt. Jag tycker mig dock se ett något positivare klimat senaste tiden och att man tar upp frågor kring detta. Hoppas denna trend fortsätter.

"Det är lätt att man glömmer bort att uppmärksamma allt de goda runt själva sportfisket. Tänker på saker som naturupplevelser, gemenskap, förberedelser och dråpliga händelser vid fiskevattnen. Saknar mycket av detta numera, Ibland känns det mest som en kapplöpning om vem som får de största fiskarna, har den häftigaste båten och gör de snyggaste betena osv. Kanske är jag för gammaldags i mitt sätt att se på saker och ting, kanske har jag svårt att hänga med i det "nya" Sverige där man skall vara kaxig, bäst och vackrast för att bli respekterad"


Ett av mina mål med bloggen är att ta fram det dolda och okända i form av duktiga storfiskare eller talanger som inte syns speciellt mycket. Själv får jag väl den uppmärksamhet jag förtjänar i och med mina bloggar plus att jag finns på Facebook och Instagram. Samtidigt som jag vill jag hålla en rätt låg profil vill jag även hjälpa andra liksom få ett utbyte av duktiga sportfiskare. Genom åren har jag tackat nej till olika erbjudande som garanterat skulle få mig mer välkänd i branschen men det har inte känts rätt helt enkelt. Jag har likaså en policy att då jag lägger upp något i en grupp/forum (vilket jag gör rätt sällan) så är det för att jag tror att detta kan hjälpa och intressera andra sportfiskare.


Någonstans tror jag att vi alla vill få bekräftelse ibland. Något jag verkligen uppskattar är de gånger jag får beröm av andra för att jag har inspirerat eller hjälpt till på ett sätt som fått deras fiske att utvecklas framåt. Att få positiva kommentarer och gratulationer när man fått en stor fisk som man lägger upp är trevlig men inte alls lika viktigt för mig. Det är sportfisket som skall vara i fokus, inte den enskilde sportfiskaren eller ett visst märke. Detta är lite av min filosofi och den försöker jag med näbbar och klor hålla mig fast i.







Läs mer på bloggen

Ekkoloddkrigen fortsetter, nå Garmin vs Navico

$
0
0
Ekkoloddkrigen er en betegnelse på den konstante kjeklingen mellom de største merkene innen marin elektronikk. I løpet av vinteren har "stridighetene" nådd en ny topp.

I DENNE artikkelen fra 2015 oppsummerte jeg litt hvem som saksøkte hvem på det tidspunktet. For noen uker siden lanserte Lowrance (eid av Navico) en video hvor de sammenlikner sin DownScan med Garmins ClearVü. Vi skal se litt på denne videoen, men først oppsummerer vi hva som har skjedd frem til denne videoen.

Lowrance har et patent på ekkolodd kombinert med ekkoloddgiver hvor et skannende ekkoloddelement ser ned. Johnson Group (eier av Humminbird) har et liknende patent på ekkolodd med ekkoloddgiver hvor det skannende elementet ser ut til siden. Det kan kanskje høres rart ut at man kan patentere dette, hverken ekkolodd eller ekkoloddelementer er i seg selv enestående. Men det er nettopp kombinasjonen av de forskjellige tekniske komponentene og software som gir grunnlaget for disse to patentene. Navico har med andre ikke patent på skannende ekkolodd som ser ned, de har et patent på skannede ekkolodd soms er ned når dette kombineres med endel andre ting. Andre merker produserer i praksis sine løsninger på lisens fra Lowrance og Humminbird.

Men Garmin ville ikke betale....
Slikt blir det bråk av. Navico har dratt Garmin inn i patentdomstolen i USA flere ganger, og vunnet hver gang (om enn ikke på alle punkter hver gang). Etter siste runde endret Garmin navnet på sitt skannende ekkolodd til ClearVü, og gjorde noen fysiske endringer på ekkoloddgiverne sine samt softwareendringer i selve ekkoloddet.

Garmin er ikke alene om dette. Humminbird har i mange år kjørt uten et dedikert element for skannende ekkolodd som ser ned på sine SI (SideImaging) modeller med unntak av Onix. Dvs første generasjon Helix og alle Matrix-modellene før Helix. Det er kun de rene DI-modellene (DownImaging) som har hatt eget element, øvrige har "laget" sitt downimaging-bilde basert på sideimaging, en ren softwaregimmikk. Men på toppmodellen Onix valgte Humminbird å lisenisere, så der har SI-modellene hatt skikkelig downimaging hele veien. På nye Helix (G2) og Solix bruker Humminbird dedikerte elementer for downimaging også på SI-modellene. Dette er utvilsomt på bakgrunn av kundenes ønske om det, et ønske som kommer fra at resultatet faktisk blir merkbart bedre med et eget element for hver "jobb" ekkoloddet skal utføre. Men dette er også et skifte hos Humminbird, et skifte som ble enda tydeligere da de lisensierte FLIR-radaren vi ellers kjenner som Raymarine Quantum. Personlig aplauderer jeg begge deler, det er mye bedre for både Humminbird og deres kunder om Humminbird fokuserer på å utvikle sine egne ting innen de områdene de er gode på, enn å forsøke å finne opp hjulet på nytt innen områder hvor de kanskje ikke har sin kjernekompetanse, eller hvor den tekniske grensen for hva man får til i 2017 innen en gitt prisklasse rett og slett er nådd.

Så da kan man lure på hvorfor Garmin nå tar et steg tilbake til enklere teknologi? Svaret på det handler nok litt om penger, og en hel del om stolthet. De vil rett og slett ikke putte penger i lomma på sine største konkurrenter. For all del, Garmin har IKKE opptrådt redelig her, hverken ovenfor sine kunder eller sine konkurrenter, men de har faktisk senket prisen på sine modeller med clearvü-givere kontra de med GT-givere.

GT-giverne fra før har dedikert element for skannende ekkolodd som ser ned, ekkoloddgiverne som fremover heter CV har IKKE det. Leser du Garmins pressemelding om overgangen, er det lett å få inntrykk av at overgangen fra GT til CV er en mindre sak som handler mest om software og "tilted design", de er på ingen måte tydelige på at de de facto går bakover teknisk og gir sine kunder et dårligere produkt enn tidligere. Det er elendig, og jeg har full forståelse for at folk som har kjøpt en CV-giver er skuffet. Men den måten å agere på er ikke noe nytt, Garmin gjorde akkurat det samme for et par år siden, da de uten å si i fra om konsekvensene for sine kunder, la ut softwareoppdateringer som drastisk endret kartalternativene deres kunder hadde. Vi begynner med andre ord å se et mønster fra Garmin her, et mønster der Garmin gjør alt de kan for å låse kundene til deres produkter uten å bry seg om de kundene som faktisk ønsker å kombinere Garmin med andre ting. Et mønster hvor de gjør endringer på produkter og software uten å gjøre det klinkende klart for kundene hva konsekvensene er. Et mønster der Garmin mener deres merkevare er så sterk at de kan gjøre akkurat det som passer dem?

Så til den omtalte videoen.


Lowrance sin tekst rundt videoen kan du lese HER. Hvorfor liker jeg ikke denne videoen? Er ikke dette bare en produsent som viser hvorfor kundene skal velge deres produkt over et annet?

Det er flere ting jeg misliker ved denne videoen, selv om det på ingen måte er den dårligste produktsammenlikningen jeg har sett.

  • Det dokumenteres ikke hvilken Garmin-giver man bruker
  • Det er ingen fra Garmin til stede
  • Man fokuserer utelukkende på det negative, ingen av Echomappens styrker kontra Eliten nevnes.
  • Det sies ingenting om innstillinger man har gjort

Du har kanskje sett noen filmer der to båter har et tau mellom seg, og så tautrekkes det for å vise hvilken motor som er sterkest? Noen av disse filmene er bra, med representanter for begge motormerkene til stede, like båter og like propeller etc. Men andre er ren propagande der den ene motoren opplagt får fordeler over den andre. Det lukter litt slik av denne videoen også.

Oppsummert har ekkoloddkrigen nå tatt en vending jeg ikke liker. En vending der det ikke lengre handler om å presentere det beste produktet til kunden og la markedet bestemme vinneren, men hvor det handler om å snike seg rundt patenter, mislede kundene og slenge dritt om andres produkter. Både Navico og Garmin kunne med fordel snakket med min datters fotballtrener for en leksjon i fair play. Når en gjeng syvåringer klarer å oppføre seg, bør de godt voksne gubbene i styret til to milliardselskaper klare det også. Ordet "drittunger" er kanskje beskrivende på oppførselen til Garmin og Navico her?



Läs mer på bloggen

[Köpes] Aktergivare till Humminbird 998 behövs

$
0
0
Känner till att livslängden på en givare bara är 5-8 år, men kanske någon har en inte så mycket använd och fungerande givare liggandes till salu för ett vettigt pris/ sketfiske

Combo för abborre och regnbåge

$
0
0
Tips på riktigt bra combo(haspel spö,rulle) för abborre, rengnåge mottages. Skall användas till jigg, crankbaits,spinnare. Ej för styvt vill ha mycket känsla i grejerna.

Tankar kring sportfiske i allmänhet

$
0
0
Läste precis ett intressant inlägg på http://fiskelyckainorr.blogspot.se som jag rekommenderar. Jag håller med i mycket. Som jag har skrivit i tidigare inlägg så tycker jag att marknadens inflytande avspeglades mycket tydligt på Sportfiskemässan, eller Predatorfiskemässan som den nog skulle kunna byta namn till. Sportfiske idag handlar väldigt mycket om pengar. Man ska helst ha rätt spön (för man ska givetvis ha båten full av olika spön), rullar, linor och beten. Vad jag noterade framförallt på Sportfiskemässan var hur mycket jiggar/varianter på jiggar har gått upp i pris. Förr, då jag oftare köpte beten, var en jigg ett budgetbete.

Det är alltid viktigt att vara kritisk till alla perfekta bilder där en gädda på 10kg+ frontas med "rätt" bete hängandes i käften ur perfekt framförd vinkel. Jag vill därmed inte på något sätt hänga ut någon eller några. Den fina sidan av all sponsring kan exemplifieras genom att vi får roliga och spännande program att titta på, helt gratis. Jag ska erkänna att jag tycker det är helt underbart att se på Perch Pro eller Fly vs. Jerk. Jag inser samtidigt att den där perfekt utrustade båten kommer jag aldrig att ha.

Tack och lov känns inte metet lika marknadspräglat även om det är självklart att det förekommer sponsring och marknadsföring där med. Det viktiga är att kunna vara kritisk till allt som vi matas med i informationsväg och fortsätta att njuta av hobbyn/intresset fiske.

Trevlig helg!

Läs mer på bloggen

Långkastande multifärgad flätlina?

$
0
0
Är det någon av er som har bra koll på multifärgade flätlinor? Dvs en sådan lina som skiftar färg var 10:e meter. Vilka märken finns det och vilka är bra?

Jag kikade lite som snabbast och har sett att det finns Daiwa J-braid X8, CWC StrikeWire X8, Varivas Avani X8 och det finns säkerligen många andra också. Har främst tänkt att använda linan till bottenmete där det krävs lååånga kast.

Påsken - en fiskehögtid!

$
0
0

Foto: Jan Bergström / Erik Skoglund med en magnifik vårgädda från Stockholm innerstad: 111 cm och 10,1 kg! Fångad på en liten abborrjigg.

Hela Sverige bjuder på fantastiska fiskemöjligheter under påskhelgen och påsklovet. Från gädda och havsöring i söder till pimpelfiske efter röding i norr. Och allt däremellan.

Gädda

Gäddfisket på öppet vatten är igång i södra Sverige, längst i syd har merparten av gäddorna redan lekt klart medan isen ligger kvar i stora delar av Norrland. På många ställen kan man ha ett riktigt bra vårfiske efter gädda med olika metoder som spinn, mete, trolling och även fluga. Det är nu som man kan fånga de tyngsta gäddorna. Bland annat fjolårets rekordgädda från Vättern fångades i början av april. Tailbeten, jigg och långsamt sjunkande jerkbaits är ofta bra betesval för spinnfiskaren då de går att fiska långsamt. Flugfiskaren kan även ha ett riktigt bra fiske, då just fluga passar bra att fiska i lågt tempo och på grunt vatten där gäddorna parkerat sig. Långsam trolling med stora stora beten med lugn gång som exempelvis Zalt Wobbler, passar bra till det tidiga fisket.

Tänk på att:
De tjocka hongäddorna snart ska leka. Återutsätt de stora fiskarna så försiktigt som möjligt och undvik även att störa lekande fisk. Längs ostkusten finns även en hel del skyddade områden under leken. Bland annat i Kalmarsund och runt Öland är gäddan fredad från 1 april-31 maj. Fiskeförbud råder även i ett antal lekvikar längs kusten. Information om vilka områden som är fredade finns på sidan: www.svenskafiskeregler.se

Sportfiskarna deltar just nu i ett stort projekt för att utvärdera fiskereglerna längst mellersta ostkusten, "ReFisk". Projektet ska lämna ett kunskapsunderlag och förslag till åtgärder inför en revidering av fiskereglerna längs mellersta ostkusten i Gävleborgs-, Uppsala-, Stockholm-, Södermanlands och Östergötlands län. Läs mer om ReFisk här.

Påsköring!


Foto: Jonas Ringman / Sportfiskarnas fiskevårdare John Kärki med fin blänkare från Stockholms skärgård. Johns bästa flugtips är en stor Wolly Bugger i ljusa färger.

På Västkusten, Sydkusten, Ostkusten, i Stockholms skärgård och runt Öland och Gotland är påsken ofta en mycket bra tid för havsöringsfiske. Havsöringen fiskas med olika långsmala skeddrag eller med flugor som imiterar räkor, bortsmask eller småfisk. Havsöringen gillar omväxlande bottnar med stenar, sand, tång och gärna strömdrag i vattnet. Sydlig vind som blåser in mot land och för med sig varmt ytvatten ökar ofta fångstchanserna under våren. När vattentemperaturen är runt 5-8 grader är fisket ofta hett.

Lämplig utrustning för spinnfiskaren är ett spö på 9-11 fot med kastvikt omkring 10-35 gram och en haspelrulle i 3000-klassen laddad med 0,15-0,17 mm flätlina.

Flugutrustningen kan vara i klass 6-8, intermediatelina och långa tafsar är bra för att kunna presentera flugan för de ofta skygga öringarna.
Läs om flugfiske i kallt vatten efter havsöring i Stockholms skärgård med John Kärki här.
Här kan du läsa konkreta fisketips för havsöringsfisket på Sydkusten från skånska havsöringsräven Linus Holmgren.
Läs om havsöringspremiären på Västkusten här.

Övrigt fiske


Foto: Bengt Olsson / Sikfiske i skärgården är en trevlig sysselsättning i april.

I skärgården kan man just nu bottenmeta sik. Bottenmete efter sik med mask är ett väldigt enkelt och trevligt fiske som hela familjen kan hänga med på. Siken hittar man i grunda vikar och sund med sand och grusbotten. Lägg ut ett mete var och njut av gott fika och vårsolen i väntan på napp!

Även fisket efter abborre och gös är igång i söder. Långsamt jiggfiske kan lura upp riktigt stora abborrar i insjöar, kuståar och i skärgården.

Det så kallade prickskyttet med ekolod efter pelagisk gös kan redan skörda framgång trots att vattnet är kallt.
Metesäsongen är igång med fångst av olika karpfiskar som id, färna och mört.

Och i landets alla put&take-vatten är fisket efter regnbåge på topp under våren.

Här några exempel på Sportfiskarnas Put&Take-sjöar
Premiär på Mellansjön
Premiär på Norra Långevattnet

Isfiske efter röding


Foto: Diane Keetlaer Olsson / En vacker fjällröding förgyller påsken!

När våren är i full gång i söder är det svårt att tänka sig att det fortfarande är snö och is i norr, men just nu är det drygt två meter snö vid Riksgränsen och de flesta fjällanläggningar är fullbokade! Runt påsk har man ofta det bästa pimpelfisket på många sjöar i Norrlands inland. Många isfiskar efter röding då den både är vacker, stark, lurig och väldigt god att äta. Rödingen går att fånga med flera olika pimpelmetoder: vanligast är att man fiskar bottennära med ett stort rödingblänke tacklat med tafs och krok agnad med maggot. En effektiv teknik som innebär mera finlir är att pimpla med mormyska. En mormyska är en liten pirk som hänger vågrätt i vattnet och imiterar ett litet kräftdjur/nymf/fiskyngel. Mormyskan agnas oftast med maggot och fiskas med små försiktiga ryck och dallringar. För att se försiktiga napp har man ofta en extra mjuk topp på pimpelspöet. Är isen inte väldigt tjock kan man även kikpimpla på grunt vatten, vilket innebär att man ligger på ett renskinn/liggunderlag och tittar ner genom pimpelhålet och ser fisken komma simmande. Att få se en stor röding elegant cirkla runt kroken och då försöka få den att nappa är otroligt spännande! Tips: släpp ner äggskal på botten och lägg en jacka över huvudet/hålet så syns fisken tydligare.
Läs mer rödingsfisketips här.

Glad Påsk önskar Sportfiskarna!


Läs mer på hemsidan

Premiär för regnbågsfisket på Mellansjön

$
0
0

Foto: Bengt OlssonTa med barnen på en tur till Mellansjön!

På lördag 8 april öppnar fisket efter regnbåge på Sportfiskarnas P&T-vatten Mellansjön på Värmdö.

Påskledigheten står för dörren och förutsättningarna är fina för vårfiske efter regnbåge, varför inte ta en tur till Mellansjön?

Ett antal hyrbåtar är ilagda och bokas och betalad då via OKQ8 i Gustavsberg som även säljer fiskekort.
Fisket går även att bedriva från land. Även fiske från flytring är tillåten.
Tillåtna fiskemetoder är spinn, mete och flugfiske.

Läs mer om fisket i Mellansjön här.
Fiskekort köps enklast online på Fiskekort.se


Läs mer på hemsidan

Gäddfabriker på gång i Blekinge

$
0
0

Foto: Olof Engstedt / Elever från Fiskevårdslinjen på Blekinge Folkhögskola hjälper Sportfiskarna och sköter provfisket för att kontrollera hur stor populationen av gädda är.

Sportfiskarnas projektkontor i Kalmar projekterar nu för byggandet av flera gäddfabriker i Blekinge.

Inför byggstart i höst av en gäddfabrik genomförs undersökande provfisken för att kunna jämföra beståndsstatus före och efter åtgärd. Provfisket sköts av elever från fiskevårdslinjen på Blekinge Folkhögskola.

- Provfisket visar att det redan finns ett lekbestånd, det blev faktiskt en gädda redan första dagen. Dock så är det inte jättemånga fångade än. Gäddorna mäts och räknas och släpps sedan åter för att få sköta sina lekbestyr. Med en optimerad gäddvåtmark färdig tills nästa vår finns därmed förutsättningar för en kraftig ökning av gäddor på sikt, konstaterar Olof Engstedt, projektledare och biolog på Sportfiskarna.

Mer info: Olof Engstedt, 0708-87 35 14, olof.engstedt@sportfiskarna.se


Läs mer på hemsidan

[Fiskesnack] Ambassadeur 1500c och Berkley chili 5-25g

$
0
0
Tänkte sälja en av Ambassadeur 1500c till förmån för nya projekt. Rullen är i använt men gott skick. Sitter seaguar fc lina på rullen. Tänkte mig 1000:- eller vettigt bud.

Berkley chili 9' 5-25g 3 delat spö med trigger. Ett trevligt o långkastande spö som dessutom är lätt att transportera. Har spår av användning som tex smutsig kork. Har använts till lättare HÖ fiske med bombarda. 850:- eller vettigt bud.

Vid köp av båda så bjuder jag på frakten. Prylarna finns utanför karlskrona. Bilder ordnas vid intresse.

Påsken - en fiskehögtid!

$
0
0

Foto: Jan Bergström / Erik Skoglund med en magnifik vårgädda från Stockholm innerstad: 111 cm och 10,1 kg! Fångad på en liten abborrjigg.
Hela Sverige bjuder på fantastiska fiskemöjligheter under påskhelgen och påsklovet. Från gädda och havsöring i söder till pimpelfiske efter röding i norr. Och allt däremellan.
Gädda

Gäddfisket på öppet vatten är igång i södra Sverige, längst i syd har merparten av gäddorna redan lekt klart medan isen ligger kvar i stora delar av Norrland. På många ställen kan man ha ett riktigt bra vårfiske efter gädda med olika metoder som spinn, mete, trolling och även fluga. Det är nu som man kan fånga de tyngsta gäddorna. Bland annat fjolårets rekordgädda från Vättern fångades i början av april. Tailbeten, jigg och långsamt sjunkande jerkbaits är ofta bra betesval för spinnfiskaren då de går att fiska långsamt. Långsam trolling med stora stora beten med lugn gång som exempelvis Zalt Wobbler, passar bra till det tidiga fisket. Flugfiskaren kan även ha ett riktigt bra fiske, då just fluga passar bra att fiska i lågt tempo och på grunt vatten där gäddorna parkerat sig.
Tänk på att:
De tjocka hongäddorna snart ska leka. Återutsätt de stora fiskarna så försiktigt som möjligt och undvik även att störa lekande fisk. Längs ostkusten finns även en hel del skyddade områden under leken. Bland annat i Kalmarsund och runt Öland är gäddan fredad från 1 april-31 maj. Fiskeförbud råder även i ett antal lekvikar längs kusten. Information om vilka områden som är fredade finns på sidan: www.svenskafiskeregler.se

Sportfiskarna deltar just nu i ett stort projekt för att utvärdera fiskereglerna längst mellersta ostkusten, "ReFisk". Projektet ska lämna ett kunskapsunderlag och förslag till åtgärder inför en revidering av fiskereglerna längs mellersta ostkusten i Gävleborgs-, Uppsala-, Stockholm-, Södermanlands och Östergötlands län. Läs mer om ReFisk här.
Påsköring!


Foto: Jonas Ringman / Sportfiskarnas fiskevårdare John Kärki med fin blänkare från Stockholms skärgård. Johns bästa flugtips är en stor Wolly Bugger i ljusa färger.


På Västkusten, Sydkusten, Ostkusten, i Stockholms skärgård och runt Öland och Gotland är påsken ofta en mycket bra tid för havsöringsfiske. Havsöringen fiskas med olika långsmala skeddrag eller med flugor som imiterar räkor, bortsmask eller småfisk. Havsöringen gillar omväxlande bottnar med stenar, sand, tång och gärna strömdrag i vattnet. Sydlig vind som blåser in mot land och för med sig varmt ytvatten ökar ofta fångstchanserna under våren. När vattentemperaturen är runt 5-8 grader är fisket ofta hett.

Lämplig utrustning för spinnfiskaren är ett spö på 9-11 fot med kastvikt omkring 10-35 gram och en haspelrulle i 3000-klassen laddad med 0,15-0,17 mm flätlina.

Flugutrustningen kan vara i klass 6-8, intermediatelina och långa tafsar är bra för att kunna presentera flugan för de ofta skygga öringarna.
Läs om flugfiske i kallt vatten efter havsöring i Stockholms skärgård med John Kärki här.
Här kan du läsa konkreta fisketips för havsöringsfisket på Sydkusten från skånska havsöringsräven Linus Holmgren.
Läs om havsöringspremiären på Västkusten här.
Övrigt fiske


Foto: Bengt Olsson / Sikfiske i skärgården är en trevlig sysselsättning i april.
I skärgården kan man just nu bottenmeta sik. Bottenmete efter sik med mask är ett väldigt enkelt och trevligt fiske som hela familjen kan hänga med på. Siken hittar man i grunda vikar och sund med sand och grusbotten. Lägg ut ett mete var och njut av gott fika och vårsolen i väntan på napp!
Även fisket efter abborre och gös är igång i söder. Långsamt jiggfiske kan lura upp riktigt stora abborrar i insjöar, kuståar och i skärgården.
Det så kallade prickskyttet med ekolod efter pelagisk gös kan redan skörda framgång trots att vattnet är kallt.
Metesäsongen är igång med fångst av olika karpfiskar som id, färna och mört.
Och i landets alla put&take-vatten är fisket efter regnbåge på topp under våren.
Här några exempel på Sportfiskarnas Put&Take-sjöar
Premiär på Mellansjön
Premiär på Norra Långevattnet
Isfiske efter röding


Foto: Diane Keetlaer Olsson / En vacker fjällröding förgyller påsken!

När våren är i full gång i söder är det svårt att tänka sig att det fortfarande är snö och is i norr, men just nu är det drygt två meter snö vid Riksgränsen och de flesta fjällanläggningar är fullbokade! Runt påsk har man ofta det bästa pimpelfisket på många sjöar i Norrlands inland. Många isfiskar efter röding då den både är vacker, stark, lurig och väldigt god att äta. Rödingen går att fånga med flera olika pimpelmetoder: vanligast är att man fiskar bottennära med ett stort rödingblänke tacklat med tafs och krok agnad med maggot. En effektiv teknik som innebär mera finlir är att pimpla med mormyska. En mormyska är en liten pirk som hänger vågrätt i vattnet och imiterar ett litet kräftdjur/nymf/fiskyngel. Mormyskan agnas oftast med maggot och fiskas med små försiktiga ryck och dallringar. För att se försiktiga napp har man ofta en extra mjuk topp på pimpelspöet. Är isen inte väldigt tjock kan man även kikpimpla på grunt vatten, vilket innebär att man ligger på ett renskinn/liggunderlag och tittar ner genom pimpelhålet och ser fisken komma simmande. Att få se en stor röding elegant cirkla runt kroken och då försöka få den att nappa är otroligt spännande! Tips: släpp ner äggskal på botten och lägg en jacka över huvudet/hålet så syns fisken tydligare.
Läs mer rödingsfisketips här.
Glad Påsk önskar Sportfiskarna!
Read more


Läs mer på hemsidan

10 öringar idag fredag - bara smått , men tisdan gav en fin på knappt 50 o dryga 1.3

$
0
0
April är en given fiskemånad , om vädret tillåter blir det ett pass per dag. Ett år lyckades jag med att fiska alla dagar i april - lite diagnosvarning på det. Har varit ute alla dagar utom onsdag denna vecka. Det finns fisk men det är mest smått. Vattentemp 5-6 grader beroende på vindriktning. Polarn tog en 50cm fisk samma dag som jag han fick sin på dan jag tog min sent på kvällen. Vi kör med dobb o fluga.
Påsklov nu - kan bli några pass om inte det blir för mycket NV som smhi hotat med.
Premiärhysterin har lagt sig , nu är det lagom många fiskare ute.
Peter B

[Fiskesnack] Svartzonker Signature Jerk 7'

$
0
0
Använd mellan Augusti-Oktober 2016 och är i fint skick.

800:-

Finns i sthlm, skickas ej.
Bifogade miniatyrer
Klicka på bilden för en större version

Namn:	IMG_6574.JPG
Visningar:	-
Storlek:	716,3 KB
Id:	93432   Klicka på bilden för en större version

Namn:	IMG_6575.JPG
Visningar:	-
Storlek:	675,4 KB
Id:	93433  

[Tradera] Drag, wobbler mm - SvartZonker McMy Tail, Zalt, Zam, VibLure - FKP-GEAR, Rapala

[Fiskesnack] Abu Veritas 1/4-5/8 oz 6`6 spinn

$
0
0
Hej,

Jag tänkte sälja mitt Veritasspö, då det är lite likt ett av mina andra spön. Perfekt spö till sommarens abborrefiske! Bra skick, bilder finns, ska försöka lägga upp snart! Låter det intressant så skicka ett Pm. Bor i Linköping men är i Stockholm ofta. Hade tänkt mig 500 för spöt

Mvh John

Airbrush problem..

$
0
0
Har byggt en del beten och nu införskaffat mig en airbrush + kompressor från biltema. Var nere i snickarboden och testade lite på papper och funkade kanon. När jag sedan började måla ett bete så uppstår problemet, färgen torkar inte på c&w lacken. Skumt tycker jag så jag ställer det åt sidan och börjar måla på ett olackat bete, färgen fäster inte där heller. Så jag ställer bägge åt sidan. Börjar lacka lite andra beten, kommer tillbaka till de två målade efter cirka 15minuter, fortfarande inte torkat. När jag sedan tar lite papper för att torka av färgen från det lackade betet så försvinner all färg och kvar står jag med betet precis som det var från början innan jag måla det. Kör med createx färg, opak, transparent och pearl. Hade samma problem med alla. Förvisso är det nog inte mer än 15 grader där jag målar men ska det ändå ta sådan tid, vad kan felet vara? ska jag testa att blåsa varmluft med hårfön?
Tacksam för svar!:)

Predator tour dag 2

$
0
0



You see this guy? He's a perchpro!!


Igår bjöd Vänern på solsken och mestadels vindstilla! Förutsättningarna för en schyst solbränna var i alla fall tiofalt större än chansen till ett gäddrace!


Vi slet som djur, jag å Abbe...
På olika djup, vi testade storlekar på beten, färgerkombinationer, betesmodeller, ja allt!
Vi kände oss piskade att ta en sjätte gädda för att kunna lägga ner tid på att hitta abborrarna.
Tillsist lyckades jag smälla på en 72a och vi begav oss ut på jakt efter de randiga riddarna..
Jag kan ärligt säga att utan Albin Sharghi i båten så hade vi aldrig grejat det!!
Vi åkte å letade och letade, släppte på de ena ekot efter det andra....abslut ingenting!
Men, tillslut visade Albin sina abborrskills, han hittade inte bara ett stimm med huggvillig fisk, utan han grejade oxå så att vi fyllde abborkvoten på en kvart.


Tack vare det så kunde vi avancera från en sjunde plats och upp till en fjärde plats efter dag två.


Idag har vi en välslipad gameplan! Vi har hittat riktigt grymma platser för stor gädda och vi ska hamra, hamra, hamra på tre fläckar hela dagen!
Fisken finns där! Nu gäller det bara att vara tajmad å klar in i minsta detalj som Sickan skulle ha sagt!


Toksol och vindstilla idag med!
Dags att skilja agnarna från vetet! Nu spänner vi bågen å siktar mot stjärnorna!
Nu kör vi!!


/CWC Fishingteam, Jon


Läs mer på bloggen

[Fiskesnack] Relax twister 6'

$
0
0
Har några Relax twister och skallar till övers.
Allt på bilen är i nyskick och ofiskat.

Paketpris: 250:- inklusive frakt.

Klicka på bilden för en större version

Namn:	IMG_7156.jpg
Visningar:	23
Storlek:	1,03 MB
Id:	93449

Pm:a vid intresse!
/Danne
Bifogade miniatyrer
Klicka på bilden för en större version

Namn:	IMG_7156.jpg
Visningar:	-
Storlek:	1,03 MB
Id:	93449  

Problem med kast??

$
0
0
Hej!
Nu är det så att jag har börjat fiska med multirulle (shimano castaic) efter gädda. Men inland när jag kastar så händer det något som gör att linan bara stannar och inte fortsätter. Så man kan inte kasta så långt.

Är det någon som har en lösning elller samma problwm?

Träningsvärk.....Vilket aprilskämt!

$
0
0
Avslutade förra blogginlägget med: "Nu kan det bara bli bättre".
Jo tjenare!

Senare den kvällen fick jag en grym värk i skulderbladen och nacken. Ingenting jag reagerade på egentligen, mer än att det var ruskigt jobbigt. Jag har i ganska många år nu haft problem med i stort sett ständig värk i muskler och leder så lite träningsvärk efter årets första spinnfiskepass med de tunga gäddgrejerna var egentligen inte så konstigt.
Men värken bak i ryggen satte sig verkligen i.
Spolade med varmt vatten, sambon masserade och smörjde in med TigerBalsam. Stretchade, körde avslappningsövningar och låg på spikmatta. Men ingenting hjälpte.
Värken spred sig till framsidan av bröstet och började stråla ut i båda armarna som domnade bort. Inte heller det konstigt. I och för sig brukar det bara vara högerarmen som domnar men det är som sagt sådant jag är van vid.
03.00 natt mot måndag vaknade jag alldeles sjöblöt av svett och kraftigt illamående.
"Nej", tänkte jag. Är det den där jävla vinterkräksjukan som härjar igen? Den skiten har jag ju redan haft i vinter.
Bara att göra en sjukanmälan och krypa till sängs igen, skit också.
Sov större delen av måndagen och var kraftigt sliten på kvällen. Värken var i stort sett borta, endast ett tryck över skulderbladen var kvar men jag flämtade, hade svårt att andas och mådde riktigt jäkla dåligt.
Tisdag morgon ringde jag till vårdcentralen och fick en tid.
Sedan gick det fort.....

Det blev ambulans först till Arvika sjukhus och sedan till Karlstad.
Och det säger jag....Det är en ambulans man ska ha. Vilken perfekt fiskebil!
Har aldrig åkt så fort till Karlstad förut. Lite blåljus och tutande då och då skapar en "egen väg". Ett perfekt skåp som sväljer hur mycket fiskeutrustning som helst och till och med en säng om man behöver vila lite.
Bättre fordon finns ju bara inte!
Turen till Karlstad innebar även ett möte med en ny fiskebekant, Johan som jobbade i ambulansen visade sig nämligen vara en gösfiskare från mina trakter :-)

Det var en hjärtinfarkt jag hade fått i söndags och eftersom jag dröjt så innan jag sökte hjälp var det nu jäkligt bråttom.
Ett PCI-team stod redo i Karlstad och tog emot mig med en gång. Efter flera sprängningar och insättande av stent ansåg man sig nöjda, allt hade gått bra.
Efteråt visade de mig bilder på hur ett bra kärl ska se ut, med jämna och fina kanter på insidan. Nästan lite som en vattenslang faktiskt.
Mitt kärl såg däremot mer ut som en strumpa som hasat nedför smalbenet....


Som tur var hann det nya numret av FiskeFeber komma hem i brevlådan.
Skönt med något vettigt att bedriva tiden med.
Ett nummer som jag för övrigt tycker är riktigt bra.

Ett berg av mediciner som ska hålla en vid liv framöver.
Inte var de billiga heller, kostade som en bättre spinnfiskerulle faktiskt.

Jag blev utskriven igår och sitter nu hemma.
Men det här tog tyvärr hårt på en redan sliten kropp och jag måste börja bromsa lite ett tag framöver, ta lite semester från allt.
Skulle därför vilja be om ursäkt till vänner, fiskekamrater och bloggläsare för att jag inte kan stå för allt som lovats inför vårfisket.

Logging out....For a little while.

Tjipp//Micke





Läs mer på bloggen
Viewing all 47135 articles
Browse latest View live