Quantcast
Channel: Fiskesnack.com - För oss bakom flötet...
Viewing all 47135 articles
Browse latest View live

Röding/Öring i Norge

$
0
0
Hej på er!
ska planera 4-6 dgr med sambon kring vårt delade fiskintresse appril-juni. Destination är tänkt som Norge. Har flera fantastiska minnne när farfar, pappa och jag fiskade vid en mindre camping/stugbyg, rodde eka med långdrag och fick fantastiska upplevelser. Tyvärr är bägge borta och jag hittar nada kring vart och när vi hade dessa resor.

Vi avgår från Arlanda och sannolikt blir det flyg.Buss/tåg eller hyrbil räknar jag med för att komma till destinationen. Söker enkelt boende, fin natur och "mindre ort vacker atmosfär nära naturen" jämfört med överbefolkade ställen och buller och bång.Hittade Gjövik men det verkar som väldigt lite berg men tyvärr bara större campingar kring det jag hittade. Typ 100-200kr sek per timme för enkel eka med motot var ngt av en chock :/

Har letat i forumet utan resultat. Finns några Pärlor man ska kolla upp från er? Back to basics m a o :) Tack på förhand.

/A

mot15kg: Lördagen bjöd på flera fina gäddor

$
0
0
Hej,

Här kommer en något försenad rapport om lördagen som bjöd på stundtals riktigt fint fiske.

Om du är intresserad kan du som vanligt gå in och läsa på www.mot15kg.com.

Allt gott.

/Johan

[Fiskesnack] Betesrensning

Karp i norra Örebro (Guldsmedshyttan)

$
0
0
Tja!
Har sett att en del frågar om karpvatten i örebrotrakten.
Det gjorde jag med förut och utan att hitta nå.
Så vi startade en förening och arrenderar nu en damm som vi satte ut karp i 2016.
För mer info så dra ett PM så löser det sig!
Finns även en sida på fb om man söker på "stripa karpfiskeklubb"

[Fiskesnack] Öringbeten , 32 st SZ , Vicke , Toby , Gladsax bla

$
0
0
32 öring beten som knappt har fått vara i vattnet ännu mindre fångat fisk.
Eventuella skador är när dom har legat i lådorna .

Vicke 17 st, första raden är 20 gr andra raden 30gr förutom den längst ned som väger 40.
Toby 20 och 28gr
5st som jag är lite osäker på modellerna heter gladsax sandgrävling
5 skedar, sz, wiggler,viking,snaps,CWC.

Vid en snabba & bekymmersfri affär slänger jag med en beteslåda

Finns på Kungsholmen
Tel 0704150901

Pris 800 kr/för samtliga
Klicka på bilden för en större version

Namn:	A1.jpg
Visningar:	13
Storlek:	31,5 KB
Id:	98656Klicka på bilden för en större version

Namn:	A2.jpg
Visningar:	6
Storlek:	27,8 KB
Id:	98657Klicka på bilden för en större version

Namn:	A3.jpg
Visningar:	10
Storlek:	25,1 KB
Id:	98658Klicka på bilden för en större version

Namn:	A4.jpg
Visningar:	8
Storlek:	25,3 KB
Id:	98659
Bifogade miniatyrer
Klicka på bilden för en större version

Namn:	A1.jpg
Visningar:	-
Storlek:	31,5 KB
Id:	98656   Klicka på bilden för en större version

Namn:	A2.jpg
Visningar:	-
Storlek:	27,8 KB
Id:	98657   Klicka på bilden för en större version

Namn:	A3.jpg
Visningar:	-
Storlek:	25,1 KB
Id:	98658   Klicka på bilden för en större version

Namn:	A4.jpg
Visningar:	-
Storlek:	25,3 KB
Id:	98659  

[Köpes] Wolfcreek och Azkikrs!

$
0
0
Tjenare!

På jakt efter wolfcreek beten, gärna de större varianterna! Köper även azkikrs i olika storlekar och färger!
Hör av er om ni har något ni vill bli av med!

/Alex

[Köpes] Buster Jerk - Green Tiger Flash

$
0
0
Söker denna buster i Söders specialfärg.

Faktorer vid val av multirulle

$
0
0
Hej!

Jag heter Oscar och är student i Lund. Som del i en marknadsföringskurs har jag och två vänner fått i uppgift att skriva en marknadsplan för valfri produkt. Vi kom i kontakt med en kille som håller på att utveckla en ny typ av kastbroms för multirullar, som ska minska risken för trassel och öka kastlängden. Tyvärr är vi inte fiskare själva, så nu försöker vi förstå oss på er :D

Vad värderar ni högst när ni ska köpa en ny multirulle? Tack på förhand! :love:

Oscar & Co.

Oskwig 440 Pike.

$
0
0
Hej! Har bokat mig på en 440 Pike, leverans i mars. Nån som har en? Nyfiken på va ni tycker...? Micke

Hds7m

$
0
0
har ett gen1 hds7m lämnade in den på lowrance support efter de visar den fel är på land å kör m.m är det någon kunnig på plottrar för jag håller på å bli tokig

[Köpes] Sjökort lowrance elite

$
0
0
behöver ha tag i ett sjökort till mitt ekolod/plotter över västerbotten är runt hornavan umeå övik och fiskar

[Köpes] Fatnose shad 23cm Crystal clear

$
0
0
Som rubriken antyder är jag på jakt efter Fatnose Shad - Crystal clear (den genomskinliga varianten). De säljs endast på kanalgratis och är där både dyra styckvis samtidigt som gränsen för fraktfritt är skyhög.

Hör av er här eller via PM om ni har något drag ni kan tänka er sälja.

Skitfiske.

Høstens første vadetur

$
0
0
01.09.2017
Endelig var det tid for å vade litt igjen. Marius, Karl Johan og meg tok turen til Oslofjorden for å sjekke ut en del plasser vi har vært på mange ganger tidligere. Føret var som forventet - fint og rolig, med relativt OK vannstand.

Vi gravde litt børstemark før vi startet å vade slik at vi kunne forhåpentligvis få med oss en tunge til middag hjem.

Det ble sett bøtter og spann med tunger og jeg fikk et par stykker som begge veide 860g, dog med forskjellig lengde.


Foto: Karl Johan Sæth


Jeg har ikke vært veldig bortskjemt med å hverken se eller få slettvar de siste årene, så det var med stor glede jeg omsider fant en fin slettvar. Det måtte lirkes og lures gaanske lenge før den til slutt ble lei av tullet og dundret til med dødsforakt på ansjosen jeg serverte den.


Foto: Karl Johan Sæth


Fin slettvar på 1440g/44cm.




Läs mer på bloggen

Gullspångslaxen akut utrotningshotad

$
0
0


Foto: Peter Belin / Några oerhört värdefulla romkorn från lekgropsinventering av vild Gullspångslax och öring nedanför Gullspångs kraftverk.
Sportfiskarna debatt: Nu krävs snarast kraftfulla åtgärder för att rädda den vilda Gullspångslaxen, skriver Mikael Tuneld, ledamot i Sportfiskarnas förbundsstyrelse och Peter Belin, chef för Sportfiskarnas regionkontor i Värmland. Artikeln publicerades idag i Nya Wermlands-Tidningen.
Medan du läser det här håller en Sveriges och världens mest skyddsvärda laxstammar på att försvinna. Klockan klämtar för den storväxta Gullspångslaxen, en av Vänerns två sötvattenlevande stammar av Atlantlax, unika inom Europa och sällsynta inom artens utbredningsområde. För 9 000 år sedan, när land höjde sig efter istiden och sjön Vänern uppstod ur en vik av den smältvattenfyllda Östersjön, stannade Gullspångslaxen kvar i sjön och anpassade hela sin livscykel till ett liv i sötvatten.
Förutsättningarna för laxbestånden ändrades dramatiskt från 1800-talets mitt när industrialiseringen och en omfattande vattenkraftsutbyggnad nådde Vänerområdet. Dammbyggnader i vattendragen hindrade vandrande laxar från att nå sina lekområden. Från fångstnivåer på hundratals ton per år under 1800-talet gav laxfisket i Vänern i mitten av 1900-talet endast hundratals kilo, och Vänerns laxbestånd var i det närmaste utrotat.
Laxfisket i Vänern hämtade sig med hjälp av kraftbolagets kompensationsutsättning av odlad lax från 1960-talet. Den odlade, storvuxna Gullspångslaxen blev mäkta populär bland sportfiskare, och den bidrog starkt till sportfiskets utveckling på Vänern och Vättern. Efter utsättningar i de stora sjöarna i USA fångades exemplar på över 19 kilogram. En uthållig utveckling av fisket på odlad lax kräver emellertid att avelsmaterialet, den naturfödda laxen, finns kvar så att de värdefulla egenskaperna behålls.
Gullspångslaxen är den mest skyddsvärda men också den mest sårbara av Vänerns laxstammar. Sedan Gullspångs kraftverk färdigställdes i början av 1900-talet återstår endast några hundra meter av forsande lek- och uppväxtmiljö i Gullspångsälven. Rensningar av sten och korttidsreglering, d v s snabba ändringar av vattennivå och vattenhastighet, har successivt skadat Gullspångslaxens miljö i älven.
Trots genomförd biotopvård av lek- och uppväxtområden, höjning av minimitappning, begränsning av korttidsreglering på sommaren och restaurering av torrfåran i Gullspångsforsen, så för Gullspångslaxen en tynande tillvaro. Endast ett tiotal laxhonor kom till sina lekområden under 2017, vilket är en bråkdel av vad som fordras för laxens långsiktiga överlevnad. Gullspångslaxen har klassats som akut utrotningshotad.
För att bevara den genetiskt unika Gullspångslaxen så måste akuta insatser göras.
Fler lekmogna Gullspångslaxar måste överleva i Vänern och ta sig upp i Gullspångsälven för fortplantning, och det kräver en översyn av fredningsområden och fisket efter odlad lax. De yrkesmässiga redskapen är ett direkt hot då nätdödad fisk inte skyddas av förbudet att fånga vildlax, men även annan påverkan från yrkesfisket och sportfisket kan finnas. Havs- och vattenmyndigheten måste snarast genomföra en sådan översyn.
Vattenföringen i Gullspångsälven måste justeras så att förhållandena för Gullspångslaxen blir optimala. Havs- och vattenmyndigheten måste agera snarast med omprövning av korttidsregleringen i villkoren för driften av Gullspångs kraftverk så att Åråsforsarna åter blir en fungerade lek- och uppväxtmiljö för Gullspångslaxen.
Lek- och uppväxtmiljön för Gullspångslaxen måste utökas genom att återge Gullspångsforsen sin ursprungliga bredd.
Det är inte försvarbart att världsunik fiskstam tillåts tyna bort år 2018 i ett land där man annars gärna ståtar med ett framsynt miljöarbete, och där EU:s vattendirektiv samt art- och habitatdirektivet ska säkerställa goda livsmiljöer för laxen. Vänerområdet kan förlora den resurs som en utvecklad fisketurism behöver som attraktion.
Mikael Tuneld
Sportfiskarnas förbundsstyrelse
Peter Belin
Sportfiskarna region Värmland
Read more


Läs mer på hemsidan

Kvartett på mask.

$
0
0
Snön vräker ner utanför fönstret, jag hade mina aningar om detta, karparna kände och visste att det skulle komma och därför öppnade dem munnen. Eller var det bara en fullträff, Bulls Eye på direkten i första kastet?
Jag vet inte, men jag tror inte det. Lokaliseringen var på topp och likaså dem livliga lövmaskarna i burken, resten var upp till fisken denna dag i slutet av januari. Karpen känner av väderomslag av alla dess slag och de använder det till sin fördel.
Vädret i dagsläget ...
Ni är en del som har ställd frågor kring fisket efter karp med flöte och jag ska ge er mina svar och mina sista tips här.

Jag använder sällan ett fast flöte och med det menar jag, ett flöte som sitter låst på linan typ mellan två flötesstopp eller två mindre blyhagel, haglen kan skada linan och jag vill kunna byta metod väldigt snabbt, något jag kommer till.
Säkert för fisken.
Jag anser ett flöte som sitter fast på linan kan utgöra en fara för fisken vid ett linbrott. Fisken kan snärja in sig i grenar mm, och flötet kan också trassla in sig i linan och det blir inte någon bra utgång av detta.
Ventilgummi, ett bra gummi för flöten.
Jag har mina flöten sittandes på linan med två bitar ventilgummi eller andra flötesgummi som passar, mitt hagel sitter ganska löst och skulle jag få linbrott och fisken går med det hela, så kan flötet dras loss och likaså haglet och den går bara med kroken.

En annan fördel med mitt sätt att tackla, är att jag snabbt kan byta metod. Säg att jag flötmetar och plötsligt visar en eller flera karpar sig i ytan i närområdet. Jag plockar bort flötet, öppnar haglet och tar bort det. Nu sitter det bara två gummi på linan och dem drar jag ut över kroken och kan fiska med frilina på ytan och allt tar högst en minut.


Jag har råkat ut för detta många gånger och det fungerar väldigt bra och det går snabbt och det är tidsbesparande. Tid är det man har minst av, när karparna kryssar förbi, men man kan stoppa dem med lite beten och ha sin chans.

Men ska kroken bort och allt som sitter på linan, flöte, stopps och hagel och sen ska kroken knytas fast igen, så kanske fisken är borta eller risken finns att du gör en dålig knut med dina darrande händer, det har jag också råkat ut för, fast det var länge sen.


Fisket skedde intill en vasskant med lagom djup, och det gav 4 karpar och en som hade turen på sin sida, från den lilla dammen och än en gång undrar jag vem som har satt ut dem? Allt hände på ett par timmar och det visar verkligen, hur effektivt ett knippe med livliga lövmaskar är.


Jag hade lagt ut lite pellets och en halv burk majs spridd, men inga napp på majs och det har jag aldrig varit med om tidigare och jag tror att det var något tillfälligt. Karp älskar majs, men inte denna gången!


Lövmaskar har jo en speciell doft och den är ganska stark och det var denna doft, som lockade karparna mer än vanlig burkmajs och dennes sötma.

Jag hade även lagt ut lite hackade maskar och det hjälpte självklart till och jag klipper alltid bort lite på maskarna, så aminosyrorna och doften sprider sig fortare, bara ett bra tips oavsett vad du fiskar efter med mask.
Klipp av lite på maskarna, så aminosyrorna kommer ut.
Dem flesta sorters mask kan användas, jag tycker mest om dem små röda som man hittar i gödselstacken, om det är lite skitdoft, som hänger kvar och lockar fiskarna, det vet jag inte, men dessa maskar är suveräna, både i storlek, färg och doft.
Bröd kan användas på många sätt.
Bra bröd är lätt tillgängligt, använd så färskt bröd du kan få tag i, det är det absolut bästa. Du kan använda bröd på många sätt, på ytan, på bottnen liggande eller flytande upp en bit, genom att du endast klämmer fast det runt krokens ögla.

Bäst är att brödbiten står vilande på bottnen som en bukett blommor, då sugs det lätt in av fisken. Hårt kramat bröd på kroken, spottas oftast ut igen och tas in o s v och hårdheten gör att du antingen missar nappet eller att kroken får ett väldigt dåligt fäst, med risken att tappa fisken.

Det var allt för denna gång, vi får se hur vädret arter sig, kanske kommer kylan, kanske inte? Jag hoppas på öppnan vatten och så får vi se vart jag hamnar. Skitfiske på er!


Läs mer på bloggen

McRubber vs Pig Shad

$
0
0
Vilken föredrar du av dessa och varför?

[Fiskesnack] Savage Gear Bushwhacker XLNT2Savage Gear Bushwhacker XLNT2 8' 243cm 20-60g

$
0
0
Ett fint haspelspö som utan problem kastar Westin swim, Buster verk etc. Skönt spö som jag verkligen gillar men har för mycket grejer.
Fint skick, använt en del men inga stora synliga grejer på det. Kan skickas i hård papptub.
500kr, delar på frakten.
Bilder kommer under dagen. .
Mvh

Är Hypercast ett bra spö?

$
0
0
Nån som prövat spöt Quantum Hypercast Power Jig och kan säga något om det?

Binda klassika torrflugor, Våtflugor och streamers med fjäder vinge för nybörjaren.

$
0
0
Jag fortsätter med litet nybörjare tips här:

De gamla klassiska flugorna med 2 sektioner från en höger och en vänster vingpenna, är rätt bökiga att binda. Och när det gäller torrflugorna, så rekommenderar jag hellre en tofs av Antron garn eller en så kallad "Bunch wing" = Att man river av en tjockare bunt hackle strån, dun eller vingpenna strån ( fan ) och binder in som en rakborste liknande vinge i stället.

Sådana vingar, släpper igenom fart vinden när du kastar och får inte flugan att betee sig som en helikopter i luften om du råkar att binda in vingen litet snett? Så att tafsen sedan ser ut som en gammeldags, spiral formad bakelit telefon sladd till slut. :(

Men som varande flugbindare, så är det ju inte fel att även behärska de gamla bind teknikerna. Och det finns ju dessutom de som vill binda old style flugor att sätta bakom glas och ram i en så kallad djupare "Tittskåps ram" dessutom. Är ju alltid trevligt att ha på väggen i flugbindare hörnan. Eller att ge bort i present till någon fiske kompis.

Nåväl.

När det gäller fjäder sektion vingar, så använder du en nål för att skilja ut 2 st ca. 1 cm breda sektioner ur vingpennorna.

För torrflugor, så lägger man ihop dessa så att du har denna profil sedd ovan ifrån )(. Och i motsatt riktning för klassiska våtflugor och streamers typ Muddler Minnow så här: ().

Nu kommer vi till den litet knepiga biten i det hela.

Torrfluga:

Placera vingarna mellan tummen och pekfingret. Var noga med att de hamnar där precis lika långa i spetsarna och att själva vingarna inte blir för långa för den aktuella krok storleken. + att du har någon mm fria sektioner stickandes ut framtill mellan dina finger toppar uppe på kroken. Måste ligga precis rakt där! Annars så får du den där "helikoptern" jag snackade om tidigare....OM du nu ska fiska med flugan dvs?

Nu så lägger du 3 st lösa varv tråd över den främre delen av sektionerna / kroken och pillar in tråd varven mellan fingerspetsarna utan att för den skull rubba fjädrarnas läge.

Sedan drar du åt tråden och säkrar vingarna med några ytterligare varv tråd. .

Res sedan vingarna rakt upp och stötta upp dem med några bestämda varv framför och bakom dem tills att de står stadigt av sig självt, och att du är säker på att vingarna sitter rakt på kroken innan du släpper finger greppet.

Vill man binda de gammeldags och vackra Dagslända imitationerna, Royal Coachman fan wing mfl. med 2 st dun, så kallad Fan wing" till vingar? Så binder man in dessa på samma vis som för den klassiska torrflugan ovan.




Våtflugor och vissa streamers:

Här gör du samma manövrer i stort sett. Den enda skillnaden, är att du inte reser vingen uppåt. Utan låter vingen ligga utefter ryggen på flugan och att den sticker ut någon mm bakom krok böjen.

Det var det hela.

mot15kg: Ytterligare en fet 100cm gädda i båten

$
0
0
Tjena folks!

Igår blev det ett sista pass innan det nu blir ett kortare uppehåll för min del. Gäller att ladda om och planera gäddfisket.

Det fina fisket fortsatte dock även igår. Läs gärna full rapport på www.mot15kg.com.

Hälsar
Johan
Viewing all 47135 articles
Browse latest View live